Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Subaru

Subaru stannar i Europa trots miserabelt 2020

De flesta biltillverkare ser tillbaka på 2020 som ett tufft år med stillastående fabriker på grund av coronapandemin och minskad försäljning i hela Europa. Extra tufft var det för Subaru som nu är så små i Europa att de inte räknas in i EU:s regelverk för utsläpp. Men Subaru tänker inte göra som Mitsubishi och lämna Europa.

Subaru slickar såren efter ett tufft 2020. Försäljningen droppade rejält och det började redan i december 2019 – långt innan coronapandemin lamslog Europa. På grund av tuffare utsläppsreglerna i Euorpa från och med 1 januari 2020 valde Subaru att låta sina handlare registrera flera bilar i december 2019.

Det ledde i sin tur att de här bilarna behövde reas ut under våren 2020, samtidigt som bilhandeln stängde och kunderna valde att stanna hemma på grund av covid-19.

Subaru tvingades att stänga några av sina fabriker under en period vilket förvärrade situationen. 

Subaru kallar 2020 för ”ett löjligt år” när försäljningssiffrorna räknas samman och resultatet ”galet”. Subaru har som allmän målsättning att ha en global marknadsandel på cirka en procent vilket motsvarar en försäljning på drygt en miljon bilar per år.

Ser över modellprogrammet

Populära modellen Outback – en konkurrent till bland andra Volvo V90 – var tänkt att lanseras som helt ny modell under 2020 men hela projektet har skjutits på framtiden. Nu ska ändå nya Outback vara på gång till Europa. En ansiktslyft Forester är redan på gång även om det kan dröja till kanske 2023 innan vi ser den i bilhallarna i Europa.

När Renault/Nissan/Mitsubishi-alliansen delade upp världsmarknaderna mellan sig fick Mitsubishi en mycket liten roll i Europa. Men trots de dåliga siffrorna för 2020 – och att Subaru säljer så få bilar att de hamnat utanför EU:s regelverk för utsläpp och där räknas som en ”nischtillverkare” har ansvariga chefer sagt att Subaru inte ska lämna Europa.

Nya bilmodeller är på gång precis som elektrifierade drivlinor och en översyn av ledningen i Europa.