Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 3008, alltid nummer två.Peugeot 3008, alltid nummer två.Peugeot 3008, alltid nummer två.
Peugeot 3008, alltid nummer två. Foto: Peugeot / Peugeot

Suv-försäljningen ökar rejält i Europa – tack vare komponentbristen

Försäljningen av det vi känner som suvar steg markant i Europa under september månad. Segmentets volym ökade med hela 15 procent och är nu den tredje mest populära bilklassen i regionen. Förklaringen till ökningen stavas till stor del branschens komponentbrist.

1,42 miljoner. Så många suvar såldes i Europa under september månad, vilket motsvarade en uppgång med 15 procent för segmentet. Uppgången har katapulterat suvarna till den tredje mest populära bilklassen i regionen, förbi den tidigare trean halvkombin. Allra populärast är dock fortsatt småbilsklassen följt av mindre crossovers, visar data från Jato Dynamics.

Enligt analysfirman LMC Automotive är dock suvarna på god väg att bli nummer ett i Europa. Redan till årets slut spår man att suven kommer vara den allra mest eftertraktade bilklassen – ett resultat som sedan förväntas stå sig ända till 2026. 

– Det är svårt att se ett hot för framtiden för detta segment, säger Sammy Chan, senioranalytiker på LMC.

Jatos prisdata visar att kunder i genomsnitt betalar 20 procent mer för en suv än en kombi. 

– I slutändan är de flesta suvar nästan precis samma fordon som deras kompakta motsvarigheter, utöver att de är dyrare. Det är därför som de få tillgängliga halvledare som finns används för att producera dessa bilar, säger Felipe Munoz, global analytiker på Jato Dynamics.

Volkswagen Tiguan – kung bland suvarna.Volkswagen Tiguan – kung bland suvarna.Volkswagen Tiguan – kung bland suvarna.
Volkswagen Tiguan – kung bland suvarna. Foto: Volkswagen AG

Den populäraste modellen bland suvarna mellan januari och september var Volkswagen Tiguan, vars försäljning ökade med fyra procent jämfört med föregående år och slutade på 116 845 bilar. Tvåa blev nya Hyundai Tucson som sackade efter med drygt 4 000 fordon. Tredjeplatsen togs av Peugeot 3008 innan topp fem rundades av med Toyota-modellerna C-HR och RAV4.

Den mest efterfrågade drivlinan var bensin, eller mildhybridbensin, som stod för 41 procent av försäljningen. Därefter kom den en gång så dominanta dieseln med 26 procent av försäljningen, vilket följdes av elhybrid på 16 procent, laddhybrid på 13 procent och helelektrisk på ynka tre procent. 

Bäst säljande laddhybriden under de nio senaste månaderna var Ford Kuga med 35 027 levererade fordon, följt av Peugeot 3008 med 28 557 bilar och Toyota RAV4 med 15 878 fordon. Segrare i den helelektriska kategorin blev Kia e-Niro med 33 789 sålda bilar. 

Kia e-Niro – mest populära elsuven i EuropaKia e-Niro – mest populära elsuven i EuropaKia e-Niro – mest populära elsuven i Europa
Kia e-Niro – mest populära elsuven i Europa

Dieselmästare blev klassmästaren VW Tiguan där 54 173 nycklar överlämnades mellan januari och september. Den evige tvåan Peugeot 3008 fick även här nöja sig med en andraplats med 51 367 sålda bilar och trea blev Kia Sportage med 32 040 försäljningar.

Endast 19 procent av de sålda suvarna under de nio senaste månaderna var utrustade med fyrhjulsdrift. Den stora majoriteten var framhjulsdrivna (80 procent) medan enbart en procent var bakhjulsdrivna.

LMC Automotive uppskattar att segmentet kommer avsluta året med en försäljning på 1,83 miljoner, vilket är en ökning från fjolårets siffror på 1,74 miljoner men fortfarande under 2019 års försäljning på 2,32 miljoner suvar. Efter årets slut är dock prognosen att försäljningen kommer att rusa.

– Vi ser framför oss en rejäl ökning under 2023, säger Sammy Chan.