Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Suzuki Volkswagen
Suzuki Volkswagen
Suzuki Volkswagen
Suzuki Volkswagen

Suzuki drar Volkswagen inför skranket

Tvisten mellan de tidigare affärskompanjonerna Suzuki och Volkswagen fortsätter. Nu drar Suzuki Volkswagen inför skiljedomstol i London för att få Volkswagen att sälja sitt aktieinnehav på 19,89 procent.

I dag börjar skiljeförfarandet mellan Volkswagen A.G. och Suzuki Motor Corporation vid ICC International Court of Arbitration i London, uppger Auto News. Suzuki hoppas att det ska innebära slutet på det stormiga förhållandet mellan parterna. Volkswagen gick 2009 in och köpte 19,89 procent av den japanska biltillverkaren, som Suzuki nu vill ha tillbaka.

 – Skiljeförfarandet följer Suzukis avslutning av alliansen med Volkswagen A.G. den 18 november 2011, och Volkswagen A.G.:s bristande respons på Suzukis begäran att sälja tillbaka aktierna till Suzuki eller till en tredje part som ägs av Suzuki, skriver Suzuki i ett pressmeddelande.

 Samarbetet började med att Volkswagen skulle få en ingång till den indiska marknaden och Suzuki få ta del av avancerad teknologi som Suzuki inte själva har råd att utveckla. Men samarbetet började knaka i fogarna när Volkswagen beskrev Suzuki som en kompanjon som man har stort inflytande över, vilket inte klingade väl uppe i styrelserummet i Hamamatsu i Japan. 

 Volkswagen å sin sida menar att om någon gjort sig skyldig till avtalsbrott så är det Suzuki, när de vände sig till Fiat i stället för till Volkswagen för att köpa dieselmotorer.

 Volkswagen själva har inga planer på att sälja sitt aktieinnehav i Suzuki. 

 Ett skiljeförfarande är en privat metod att lösa tvister, och är till skillnad från en allmän domstol inte offentlig. I och med att det inte är offentligt kan båda parterna hålla affärshemligheter för sig själva.

Volkswagen gick under torsdagseftermiddagen ut med ett uttalande kring den rättsliga process Suzuki gett sig in på.

– Vi förnekar bestämt alla anklagelser. Volkswagen tillbakavisar alla anklagelser. Vi är extremt besvikna över att Suzuki har tagit det här steget. Det finns ingen laglig grund som tvingar oss att ge upp våra aktier. Volkswagen kommer att fortsätta hålla sin andel i Suzuki Motor Corporation. Vi är säkra på vår sak och är inte särskilt oroliga över de rättsliga efterföljderna.