Suzuki ger upp USA – ansöker om konkurs

USA-marknaden är knepig när man har främst småbilar i programmet. Det har Suzuki fått erfara som nu har beslutat att sluta sälja bilar där över och i stället ansöker om konkurs.

Suzuki har meddelat att man lämnar den amerikanska bilmarknaden. American Suzuki Motor ska inom kort lämna in en ansökan om konkurs och omorganisera företaget för att fokusera på terrängfordon, motorcyklar och utombordsmotorer till båtar. Konkursansökan inte ingen koppling till Suzuki Japan.

 Suzuki trodde sig ha något stort på gång när de under 2009 lanserade nya mellanklassmodellen Kizashi (modellnamnet betyder just ”något stort är på gång”), men det blev ändå platt fall på den amerikanska kontinenten. Den har inte kunnat rädda Suzukis modellprogram som i övrigt utgörs av SX4, mellanklasstora suven Grand Vitara och pickupen Equator.

 Hittills i år har man lyckats sälja 21188 bilar i USA, en nedgång med 4,7 procent jämfört med samma period förra året. ”Storsäljaren” är SX4 som i oktober utgjorde tre fjärdedelar av alla levererade bilar.

 Suzuki har funnits i USA sedan 1985 och så sent som 2007 nådde de sin försäljningstopp med drygt 100000 sålda bilar.