Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Oskar Krüger

Suzuki och Mazda har genomfört felaktiga utsläppstester

Enligt japanska myndigheter har både Suzuki och Mazda godkänt resultat från utsläppstester som genomförts under ogiltiga förhållanden.

Nissan och Subaru har nyligen varit blåsväder för felaktiga utsläppssiffror.

På grund av det ombad japanska myndigheter nyligen Suzuki och Mazda att undersöka sina utsläppsresultat.

Granskningen visar att båda märkena godkänt bränsleförbruknings- och utsläppsresultat även om testomständigheterna varit felaktiga. I Suzukis fall visade det sig att omkring hälften av de 12 819 fordon man testat sedan 2012 inspekterats på ett felaktigt sätt.

Mazda har genomfört betydligt färre felaktiga tester – 72 av 1875 testade bilar sedan 2014 ska ha inspekterats felaktigt enligt de japanska myndigheterna.

– Jag ber om ursäkt. Jag kommer att leda arbetet för att se till att det här inte inträffar igen, sa Suzukis vd Toshihiro Suzuki i ett uttalande under gårdagen rapporterar Automotive News. Samtidigt har Suzuki meddelat att man i dagsläget inte ser någon anledning till att återkalla några bilar.

Mazdas senior managing executive officer, Kiyotaka Shobuda, sa i sin tur under en presskonferens under gårdagen att det inte fanns några avsiktliga förändringar i Mazdas utsläppssiffror, och att de felaktiga inspektionerna inte påverkat bilarnas kvalitet. Mazda har även meddelat att man nu uppdaterat sina rutiner vid utsläppstester.

– Företaget tar händelsen på allvar och kommer att se till att inga fler felaktiga inspektioner genomförs, ska Shobuda ha sagt enligt Nikkei Asian Review.

Foto: Jeffrey van der Vaart

De japanska myndigheterna har i sin tur meddelat att man kommer att ändra sina förordningar för att tvinga biltillverkarna till att spara sina testresultat under en längre tid. Man kräver även att biltillverkarna ska vidta åtgärder för att förhindra att siffrorna ändras.

– Det är oerhört beklagligt att situationen gör kunderna oroliga över kvaliteten på bilarna, säger Japans transportminister Keiichi Ishii till Nikkei Asian Review.

Förutom Mazda och Suzuki har även Yamaha erkänt att de har felaktiga utsläppssiffror. Av 335 testade motorcyklar testade sedan 2016, var det sju motorcyklar som inspekterades felaktigt.