Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svensk förundersökning mot Volkswagen som misstänks för grovt bedrägeri

Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption har beslutat att inleda en förundersökning mot Volkswagen bland annat avseende grovt bedrägeri.

I höstas, bara knappt två veckor efter att Volkswagen hade erkänt fusk med utsläpp från dieselbilar, meddelade Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption att de inlett en förutredning för att eventuellt påvisa brott mot svensk lag genomförda av Volkswagen. Om förutredningen visade tecken på brott skulle en förundersökning inledas.

I dag meddelar Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption att en förundersökning har inletts, därmed har man sett tecken på brott. Förundersökningen gäller grovt bedrägeri och brukande av osann urkund, grovt brott. Utredningen kommer även att avse förutsättningar för åläggande av företagsbot, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Vidare skriver de att samråd för utredningens fortsatta bedrivande kommer att äga rum med utländska myndigheter. Volkswagen Group Sverige AB har låtit meddela att bolaget kommer att samarbeta fullt ut i brottsutredningen.

Att en förundersökning har inletts är inte synonymt med att Volkswagen åtalas. Om åtal väcks kan det däremot bli kännbara påföljder för Volkswagen, som högst sex års fängelse för grovt bedrägeri, dock inte böter.

I Sverige finns ingen möjlighet att väcka åtal för att få Volkswagen att ersätta drabbade bilägare.