Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes GLAMercedes GLAMercedes GLA
Mercedes GLA

Svenska Akademien hotar stämma Mercedes

Mercedes reklam för nya modellen GLA har precis börjat rulla på svenska teveapparater. Det har fått Svenska Akademien att se rött eftersom Mercedes använder sig av en dikt av Karin Boye i marknadsföringen.

Mercedes-Benz Sveriges marknadsföringskampanj för GLA har precis satt igång och är kanske inte den mest iögonfallande, men nu hamnar den i absoluta rampljuset då Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund motsätter sig reklamfilmen som går i svensk television (och som du kan se nedan).

 Peter Englund kräver att Mercedes genast slutar sända reklamen. Annars hotar Svenska Akademien med en stämning, deras advokater är redan insatta i ärendet och har meddelat Mercedes.

Anledningen till att Peter Englund reagerar är den text som berättarrösten i reklamfilmen reciterar. Texten är nämligen hämtad ur Karin Boyes dikt ”I rörelse” som 1927 släpptes i samband med diktsamlingen Härdarna.

 Englund kallar användandet av dikten för gravplundring. Så här skriver han i ett inlägg på sin blogg i förmiddags:

 ”En reklambyrå som heter ANR har kommit på den bisarra idén att använda delar av Karin Boyes kanske mest kända dikt, ’I rörelse’, i en glassig reklamfilm som syftar till att locka människor att köpa bilar av märket Mercedes-Benz. Att utnyttja Boyes dikt på det här okänsliga och genomkommersialiserade viset är gravplundring.”

Vidare anser han att varken ANR eller Mercedes kan ta skydd bakom faktumet att Karin Boyes verk är ”fritt” att använda eftersom författaren har varit död i över 70 år. Han kallar användandet för grov förvanskning av både dikten och vad Karin Boye en gång stod för.

”Hon var socialist och satt i redaktionen för marxistiska Clarté” skriver han och menar att Karin Boye, om hon hade varit i livet i dag, aldrig hade godkänt användandet av hennes dikt i kommersiella sammanhang likt Mercedes reklamfilm.

 Peter Englund åberopar något som kallas ”Klassikerskyddet” i upphovsrättslagen som innebär att Svenska Akademien, som en av tre svenska institutioner, har rätt att i domstol föra talan mot bruk av ”litterärt och konstnärligt verk … som kränker den andliga odlingens intressen”.

 Och just att föra Karin Boyes talan är något Svenska Akademien tänker göra, skriver Englund på sin blogg.

Reklambyrån ANR säger att de fått tillåtelse av Karin Boye-sällskapet att använda dikten ”I rörelse” i reklamsammanhanget. Det är dessutom andra gången som ANR använder sig av just denna dikt.

 ”De använde exakt samma dikt av Boye för dryga 10 år sedan, då för att sälja Renault Laguna” avslutar Peter Englund sitt blogginlägg.

Mercedes GLA, som vi provkörde tidigare i veckan, har svensk premiär nu i helgen.

https://youtu.be/cKvEEA-Jey4?width=575&height=353