Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Svenska Inzile ansöker om konkurs

Transportbilstillverkaren Inzile ansöker om konkurs. Västerviksbaserade Inzile har slut på pengar och nu är framtiden högst oviss för de små, eldrivna transportbilarna.

Svenska Inzile har stött på stora problem. Bolaget har i dag lämnat in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt, enligt Inzile på grund av att den finansiella situationen inte har kunnat lösas. Inzile kan inte betala ett bryggfinansieringslån på 50 miljoner kronor och kan inte lösa sina leverantörsskulder.

Inzile grundades år 2012 och beskriver sig som ett techföretag som tillverkar intelligenta eldrivna fordon. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm men produktionsanläggningen finns i Västervik och utvecklingskontoret i Tranås.

När vi provkörde Inziles lilla lastbil Pro4 Van fick vi insyn i affärsmodellen som bygger på att kunden hyr en bil. När hyresperioden är över plockar Inzile tillbaka bilen för att uppdatera den till nästa kund. Olika delar på bilen ska återanvändas och batteripaketet kan uppdateras.

Inzile har drabbats av flera problem de senaste månaderna. Flera styrelseledamöter har hoppat av och planen bygga elracingbilarna kallade eFashion gick i stöpet, vilket innebar att en potentiell intäkt på 80 miljoner euro gick om intet. I augusti avslöjade dessutom Dagens Industri att bolagets ordförande haft skulder hos Kronofogden.