Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Svenska polisen köper 2 200 Volvo-bilar

Polismyndigheten i Sverige har nått ett avtal med Volvo Cars som under de kommande åtta åren ska leverera över två tusen XC60 och V90.

2 200 nya polisbilar ska Volvo Cars leverera till Sveriges polismyndighet under en åttaårsperiod med start under 2021. Upphandlingen resulterade i ett avtal som även innefattar serviceavtal och reparationer genom svensk Volvo-handel.

– Det är en viktig affär för Volvo Cars samtidigt som den är ett kvitto på våra bilars höga standard och kvaliteten i den helhetslösning vi kan erbjuda, säger Jenny Stark som är ansvarig för offentliga upphandlingar på Volvo Car Sverige.

LÄS MER: Så bra är Volvo V90 Cross Country Polisbil

Foto: Patrik Lindgren

 Svenska polisen och Volvo-bilar är ingen ovanlig kombination. Missa inte långläsningen om när vi kör tre klassiska svenska polisbilar.

Efter noggrann teknisk kravställning föll polisen val av Volvo-modeller på V90 och XC60 där sistnämnda kommer att stå för 75 procent av de levererade bilarna, runt 1 650 stycken.

LÄS MER: Kan poliser få fortkörningsböter?

Bilarna kommer att innehålla det modernaste i teknikväg, bland annat ANPR, avancerat navigationssystem, radar och 360-graderskamera.

LÄS MER: Vi kör svenska polisbilarna Plymouth Valiant, Porsche 911 och Volvo Amazon

Foto: Dan Nordgren

 Volvo V90 Cross Country Polisbil... med Hans Hedberg bakom ratten. Missa inte den körningen som du kan läsa och se på film här!

Polisens valde mildhybridversionerna av båda modellerna, det vill säga XC60 B5 AWD Diesel och V90 B6 AWD Bensin. XC60:n har 235 hästkrafter och V90:n 300 hästkrafter. I standardutförande (ej polisutförande) gör XC60 B5 AWD Diesel 0-100 km/h på 7,1 sekunder medan V90 B6 AWD Bensin gör samma sprint på 6,2 sekunder.

LÄS MER: Tyska polisen väljer Volvo V90

Volvo har sagt att deras bilar framöver ska ha en maximal toppfart på 180 km/h, något man når med toppfartsspärr. Dock ska inte polisbilarna vara utrustade med begränsningen.