Sverige – det femte billigaste landet att äga bil i
En ny studie från Scrap Car Comparison har rankat de billigaste, och dyraste, länderna att äga bil i. Absolut dyrast att äga bil är det i Turkiet medan det är allra billigast i Australien. Sverige placerar sig som det femte billigaste landet.
Man hör ofta om hur dyrt det är att äga bil i vårt land och det kan finnas ett korn av sanning i detta, men i förhållande till andra länder framstår faktiskt Sverige som en ganska prisvärt nation att ratta sitt eget fordon i. Åtminstone om man får tro den studie som genomförts av Scrap Car Comparison (SCC) där man tagit fram en lista över vilka länder där bilägandet är allra billigast, och dyrast.
För att få fram vilka länder som är billigast, respektive dyrast har man jämfört faktorer som inköpspriser, försäkring, bränslekostnader och reparationer och ställt det mot genomsnittslönen i varje land. Sverige rankas som det femte mest ekonomiska landet att äga bil i men får se sig rejält slagna av ettan Australien där det endast kostar 49,48 procent av en invånares årliga genomsnittslön att köpa och äga en ny bil.
Det kunde dock varit betydligt värre. I Turkiet där genomsnittslönen är lägre men bilpriserna fortfarande är relativt höga går 652,29 procent av den årliga inkomsten åt, vilket gör det till världens dyraste land att äga bil i, enligt SCC:s studie. I övrigt domineras tabellen över de dyraste länderna av nationer från Central- och Sydamerika medan den billiga listan är starkt eurocentrisk.
– För många är att äga sin egen bil synonymt med frihet. Det är ditt verktyg för att kunna åka, se och göra vad du vill, när du vill – något som blivit ännu viktigare under coronapandemin, säger Dan Gick vd på Scrap Car Comparison.
https://datawrapper.dwcdn.net/sAuLc/4/https://datawrapper.dwcdn.net/P66Gj/2/Länk till studien: https://www.scrapcarcomparison.co.uk/blog/cheapest-country-to-own-a-car/
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se