Foto: ACEA

Sverige stabilt på osäker Europamarknad

Antalet nya bilar fortsätter sjunka i EU första kvartalet 2012 jämfört med föregående år. Men i Sverige ligger nyregistreringarna på en stabil nivå, visar siffror från branschorganen Bil Sweden och ACEA.

Det är hårda tider för biltillverkarna i EU i år. Under hela första kvartalet 2012 har varje månad inneburit nya röda siffror för både branschen som helhet såväl som lejonparten av bilföretagen. Totalt har antalet nyregistrerade personbilar i EU sjunkit med 7,7 procent jämfört med 2011.

 Störst skillnad märker man i södra Europa. I Frankrike har de inhemska biltillverkarna PSA-gruppen och Renault-gruppen tappat nära en femtedel under första kvartalet. Detta speglas Även i hemlandet Frankrike har försäljningen gått ner med snudd lika mycket, med minus -21,6 procent för samma period. I reda bilar handlar det om ett tapp på 139 624 bilar.

 Men det är inte bara Frankrike som går bakåt. I grannlandet Italien har Fiat-gruppen tappat 26,1 procent. Fiat- och Chryslerbasen Sergio Marchionne har tidigare flaggat för att det enda sättet att hålla sig kvar på banan i det långa loppet är genom samarbeten med andra aktörer inom bilindustrin.

 – Det kan bli en tredje samarbetspartner. Man måste höja effektivitetsnivån, sa Marchionne i en intervju med Bloomberg News tidigare i år.

 Fiat har som utsatt mål att nå en tillverkningstakt på sex miljoner bilar per år. Hittills i år har man sålt 212 802 bilar, att jämföra med 267 038 bilar 2011.

 Tata Motors-ägda Jaguar Land Rover visar plussiffror på 33,1 procent. Daimler ökar med 4,4 procent tack vare ett starkare Mercedes. Hos biljätten Volkswagen ligger man på plus/minus noll procent med ett marginellt tapp på 131 bilar och hos koreanska Hyundai och Kia har försäljningen ökat med 12,4 respektive 24,7 procent. 

 Den svenska marknaden gick back med 2,6 procent, men enligt intresseorganisationen Bil Sweden beror det på ett starkt 2011, det sjätte bästa försäljningsåret sedan mätningarna började. Antalet begagnade bilar har jämfört med samma period ökat med 8,9 procent. 

 – Vår prognos för i år på 270 000 nya personbilar och 41 000 lätta lastbilar ligger fast. Personbilsprognosen ligger på samma nivå som genomsnittet för de senaste tio åren och lätta lastbilsprognosen är den tredje högsta siffran någonsin. Registreringarna hittills ligger till och med på en högre årstakt än prognoserna, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén i ett pressmeddelande.