Sveriges mest populära bilar – jättelista
2018 är överstökat och vi passar på att summera bilförsäljningen i Sverige genom att lista de 170 mest populära bilmodellerna vårt avlånga land. Vilken modell tror du landade på plats ett, plats 23 och plats 114?
Bilförsäljningen i Sverige 2018 ledde inte till något nytt rekord i och med nya skattesystemet bonus-malus som aktiverades den 1 juli. Det rådde en form av köphysteri innan det nya systemet trädde i kraft, detta på grund av att många populära bilmodeller skulle komma att få väldigt mycket högre fordonsskatt efter nämnda datum. Av samma anledning försvann stora delar av köpsuget under andra halvåret vilket så klart påverkade försäljningssiffrorna kraftigt. Exempelvis var antalet nybilsregistreringar 49,9 procent lägre i juli 2018 än under samma månad 2017. Påverkade siffrorna gjorde även WLTP-omställningen, inte minst Volkswagen hade leveransproblem under stora delar av hösten vilket så klart också påverkade Sverige i och med att Volkswagen är väldigt starka här.
353 666 nya bilar registrerades i Sverige under 2018, en trots allt hög siffra som placerar sig på tredje plats sett över alla år sedan statistik började föras vid andra världskrigets slut. Toppar den årliga listan gör fortfarande 2017 som såg 379 393 nybilsregistreringar.
Men av de 353 666 nya bilar som registredes i vårt land, vilka var det egentligen som var populärast? I vår lista nedan ser vi att i toppen bjuds det inte på några större överraskningar. Det var Volvo och Volkswagen som föga förvånande dominerade i fjol men där Volvo S90 och V90 sticker ut i en särställning.
Listan bjuder på en hel del intressanta iakttagelser, exempelvis Kia Niro som är en av de modeller som ökade mest i fjol och på så vis tog sig in bland de tio bästa. En annan är den tyska premiumkampen som i E-segmentet vanns av Mercedes E-klass före BMW 5-serie och Audi A6 och i D-segmentet vanns av BMW 3-serie före Audi A4 och Mercedes C-klass.
Ford Focus, en globalt populär och inte sällan hyllad modell, nådde bara upp till en 39:e plats i fjol. Den är dock inte ensam bland modeller i B- och C-segmenten att hamna långt ned i listan, många andra gelikar, som inte sällan säljer bra ute på kontinenten, har också haft svårt att hävda sig i Sverige.
Honda sticker ut genom att inte sticka ut, deras bästa modell hittas först på plats 71, resterande Honda-modeller återfinns på andra sidan 100-strecket. Mazda är aningen bättre än Honda, men inte mycket och det är nästan smått chockerande att se Mazda 6, som många talar varmt om, på plats 137 med endast 379 registrerade exemplar.
Alfa Romeo har med sedanen Giulia och suven Stelvio ökat sin svenska försäljning med det dubbla under 2018, men det räcker inte till mer än plats 116 samt 140, med Stelvio som vinnare över Giulia.
Opel är ett annat märke som har det tufft i Sverige. Försäljningen i fjol backade med drygt 18 procent och trots flera modeller med på listan är det ingen som lyckats ta sig in bland topp 50. Närmast är Opel Astra på plats 59.
Tack vare laddhybridversionen av Outlander lyckades Mitsubishi få in en modell som nosar på topp 25. Utan laddhybriden hade Mitsubishi enbart kunnat visa upp placeringar i listans nedre regioner.
I den udda kampen mellan Ford Mustang och Renault Talisman vann Mustang med 95 bilars marginal. En amerikansk muskelbil klådde alltså en europeisk familjebil, men så är ju också Sverige ett av världens Mustang-tätaste länder. Det ska tilläggas att Renault har fler modeller högre upp i listan än vad Ford i övrigt har.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se