Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo XC40 i främsta ledet, inte bara på bilden utan även i registreringsstatistiken.
Volvo XC40 i främsta ledet, inte bara på bilden utan även i registreringsstatistiken.
Volvo XC40 i främsta ledet, inte bara på bilden utan även i registreringsstatistiken.
Volvo XC40 i främsta ledet, inte bara på bilden utan även i registreringsstatistiken. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Sveriges mest sålda bilar till kvinnor 2022

Volvo XC40 var Sveriges mest registrerade bilmodell under fjolåret, men frågan är om den toppar för att det är männen eller kvinnorna som har fallit för den. Här är listan över fjolårets mest populära bilmodeller när kvinnorna väljer.

För bara några år sedan skilde sig registreringsstatistiken ganska kraftigt om den delades upp per kön. Stora bilar som Volvo V90 låg i topp hos männen medan småbilar som Volkswagen Polo var kvinnornas favorit.
Är skillnaderna lika stora i dag?

Nej, inte riktigt lika tydliga. Visst finns det fortfarande mindre modeller som kommer betydligt högre upp i registreringsstatistiken hos kvinnorna än hos männen samtidigt som flera av de lite större modellerna lyser med sin frånvaro i kvinnornas toppskikt. Men det är ändå rätt stora likheter. Topptrion är densamma hos män och kvinnor, till och med i samma rangordning. Volvo XC40 är etta, Kia Niro är två och Kia Ceed är trea.

Efter ledande trion skiljer sig dock listorna åt där den kvinnliga topp 10-listan i övrigt främst består av bilar i B- och C-segmentet (småbilsklassen och golfklassen) medan männens motsvarande topp i övrigt domineras av lite större suvar och crossovers.

Klart fler bilar registreras på män än på kvinnor. Av totalt 288 071 registrerade bilar i Sverige under 2022 registrerades 130 890 på privatpersoner, det vill säga 45,4 procent.
Av nya bilar registrerade på privatpersoner skrevs 89 768 på män och 41 122 på kvinnor. Under hälften av privatregistrerade bilar skrevs alltså på kvinnor, 31,4 procent för att vara exakt.

LÄS OCKSÅ: Mest sålda elbilarna 2022 – till privatpersoner

https://datawrapper.dwcdn.net/2tVn0/1/