Sveriges mest sålda bilar till privatpersoner
Som vanligt säljer Volvo flest bilar i vårt avlånga land, 2018 utgjorde inget undantag. Men om vi fokuserar på bilarna som privatpersoner köper, och bortser från alla leasingbilar, är då Volvo fortfarande i topp? Det korta svaret är… nej!
Sverige är ett Volvo-land, utan tvekan. År efter år säljer den svenska biltillverkaren fler bilar än någon annan och oftast är det någon av Volvos modeller som sålt bäst när ett avverkat år summeras.
Under 2018 var det Volvos modeller S90 och V90, som klumpas ihop till en enhet då det är samma bil men med olika karossform, som drog det längsta strået med 24 346 registreringar i Sverige. En bra bit bakom hamnade Volkswagen Golf på andra plats med 17 095 registreringar och Volvo S60 samt V60 (som även de klumpas ihop) med 16 412 registreringar.
Men hur ser topplistan i Sverige ut om vi rensar bort alla nybilsregistreringar som gjorts på juridiska personer, det vill säga bilar som under fjolåret registrerades på företag, verksamheter eller organisationer. Till juridisk person hör inte enskilda firmor eller enskilda näringsidkare då de faller under benämningen fysisk person (privatperson).
Plötsligt ser vi att Volkswagen Golf var Sveriges mest sålda bil under 2018 – till privatpersoner. Volkswagen-modeller hittar vi även på plats två och fyra, och däremellan hittar vi en Volvo-modell. Sett till antalet är det alltså fortfarande Volvo- och Volkswagen-dominans. Men det finns ytterligare en aspekt att hugga in i och som nog får ses som än mer intressant…
Tittar vi i stället på hur stor andel privatpersoner som köper en viss bilmodell ser vi att Volvo ligger rätt risigt på det. Det beror framför allt på att Volvo till största del bara har större och dyrare modeller att erbjuda bilköparna. Undantagen är V40 som är en mindre modell men som ändå har ett relativt högt instegspris.
Sett ur detta perspektiv ligger Volkswagen bättre till än Volvo. Exempelvis Golf har ett lägre instegspris än Volvo V40 och samtidigt större valmöjligheter som tilltalar en större skara, och inte minst har Volkswagen mindre modeller som Polo som ytterligare sänker påverkan på bilköparnas plånböcker.
Dessutom är Volkswagen, och dess koncernmärken, relativt aggressiva i sina privatleasingskampanjer som så klart lockar en större skara privatköpare. Det finns andra märken som också har bra privatleasingserbjudanden, exempelvis Peugeot, men volymerna är mindre.
Ta nu en rejäl titt i tabellen nedan och titta framför allt på kolumnen längst ut till höger där andelen privatköpare listas. Där ser vi tydligt att det är småbilarna som dominerar med Peugeot 2008 i topp med en privatandel på drygt 80 procent.
Det vi tar med oss, om vi måste välja en grej efter att ha granskat listan nedan som vi har tagit fram genom att sammanställa statistik från Bil Sweden, är att av de Audi A6, BMW 5-serie och Volvo S90 samt V90 som vi ser rulla på vägarna är det väldigt få som är privatägda.
A6 har med 7,9 procent lägst privatägarandel av samtliga bilar i listan. 5-serie är inte mycket bättre med 8,5 procent och S90/V90 når bara aningen högre upp med 10,6 procent. Trion får se sig brädade av Mercedes E-klass som når upp till 18,7 procent.
Inte ens ovan nämnda bilmodellers mindre syskon – Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klass och Volvo S60/V60 – kan skryta med att de är speciellt mycket bättre.
Totalt sett, av alla nya bilar i Sverige under 2018, registrerades 34,3 procent till privatpersoner, drygt tre procentenheter lägre andel än året innan.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se