Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tät kamp om förstaplatsen i Europa

Trots mjukvaruproblemen – nu har Volkswagen tagit tillbaka förstaplatsen i tävlingen om vilken bilmodell som säljer allra bäst i Europa. Volkswagen Golf har sålt allra bäst i juli månad, efter två månader med Renault Clio som etta. Volkswagen-koncernen tar också tredje- och fjärdeplatsen.

Volkswagen brukar skryta med att deras mellanklassbil Golf är den mest sålda i Europa. Men mjukvaruproblemen på den Golf som lanserades tidigt i år i kombination med coronavbrottet gav Renault chansen att köra förbi med sin Clio.

När bilbranschen räknade ihop försäljningen av bilar i juli var dock Golf tillbaka allra högst upp. Volkswagen sålde 31 148 Golf i juli i Europa jämfört med 24 901 Renault Clio.

Volkswagen-koncernen tog också tredjeplatsen med Golf-syskonet Skoda Octavia samt fjärdeplatsen med Volkswagen Tiguan, som därmed troligen är Volkswagens kassako nummer ett, med Peugeot 208 först på femte plats.

TEST: Nya Volkswagen Golf mot två konkurrenter

Golf knep förstaplatsen hemma i Tyskland, i Belgien och Luxemburg medan Clio sålde bäst på sin hemmamarknad i Frankrike. Skoda regerar hemma i Tjeckien med Octavia men även i Österrike är Octavia den bilmodell som säljer allra bäst.

I Storbritannien är det däremot ingen av de här bilarna som säljer bäst. Där regerar Ford med Fiesta som etta och Focus som två. I Italien litar man på Fiat-koncernen då Fiat Panda säljer bäst följt av Lancia Ypsilon.

TEST: Nya Skoda Octavia Combi mot tre konkurrenter

Elbilarna kan ännu inte hota bilar med förbränningsmotor om vi ser till EU-marknaden som en enhet. Men Norge sticker ut som elbilslandet nummer ett och där var dyra suven Audi e-tron den modell som sålde bäst. Andra elbilar på Norges topp-tio var Tesla Model 3, som var sexa, Renault Zoe på en åttonde plats samt Mercedes EQC nia och BMW i3 tia.

TEST: Volvo XC40 laddhybrid mot tre konkurrenter

Tack vare den fina försäljningen i juli var Volkswagen Golf den bilmodell som sålde bäst under perioden januari till juli, följt av Renault Clio.

Bland Volvos modeller har XC40 sålt bäst hittills i år med 51 978 sålda bilar följt av XC60 med 38 172 sålde bilar under årets första sju månader. För ett år sedan var det betydligt jämnare i statistiken mellan de två Volvo-suvarna som båda låg på cirka 45 000 sålda bilar.