Tecken på ljusning i bilhandeln
Försäljningen av både nya och begagnade bilar har minskat kraftigt under coronakrisen, men färska siffror visar på en tendens till ljusning.
På flera håll i världen har bilförsäljningen rasat totalt. Den svenska marknaden har klarat sig relativt bra med en minskad nybilsförsäljning på 38 procent i april jämfört med samma månad förra året. Även handeln med begagnade bilar har drabbats, om än inte lika hårt. Försäljningen av begagnade bilar från återförsäljare (privatperson till privatperson inte inräknat) till slutkund minskade med sju procent i april, enligt statistik från Vroom. Trots det ser branschen ljuset i tunneln.
– Vi kan se flera positiva tecken i handeln med bilar. De dystra siffror vi sett de gångna veckorna ser nu ut att vändas mot en betydligt mer positiv bild, säger Klaus Silfvenius bilhandelsansvarig Motorbranschens Riksförbund, MRF. Om vi väljer att se på de siffror som tydligast visar situationen just nu, vilket är ordertecknande av nya bilar och ägarbyten av begagnade bilar, där ledtiden är relativt kort så ser vi tydliga tecken på en marknad som vänder upp igen.
LÄS MER: Världens bilmarknader i fritt fall
Den senaste statistiken från Vroom visar att ordertecknandet av nya bilar fortfarande är sämre jämfört med 2019, ungefär hälften av nedgången när det var som sämst för några veckor sedan är redan återhämtad.
MRF vill också peka på siffror för begagnathandeln. Resultatet för hela april månad är en liten nedgång, men för de senaste två veckorna ser det mer positivt ut.
– De två senaste veckorna har handeln med bilar mellan bilhandlare och privatkund till och med överträffat föregående års handel. Summerar vi det hela så ser bilden positiv ut, vi verkar ha bottnat ur i flera avseenden och kommer inte nya nedstängningar så ska vi nog året ändå bli ett bra år, säger Klaus Silfvenius.
Jonas Björkman, bilmarknadsanalytiker på marknadsplatsen Bilweb, ser inte lika positivt på utvecklingen.
– Efter finanskrisen var det så att vi fick en efterfrågechock på begagnatmarknaden, som kom i gång fortare än nybilsmarknaden. Men går arbetslösheten upp till 15 procent så lär inte det hända i år, säger Jonas Björkman till Dagens Industri.
LÄS MER: Coronas effekt på bilmarknaden
Han pekar ändå på att den svenska bilhandeln kan klara sig betydligt bättre än många andra europeiska marknader, mycket tack vare att man har kommit långt i digitaliseringen.
– Alla de stora återförsäljarna och finansbolagen har lösningar som e-signering och hemleverans av bilar. Allt det vi kallar digitalisering i den pågående strukturomvandlingen har fått en skjuts och går mycket fortare på grund av coronakrisen och social distansering. Här ligger svenska handlare generellt sett bättre till än handlare i flera andra länder, säger Jonas Björkman till Dagens Industri.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se