Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla / Teknikens Värld

Tesla-aktien faller – ”ingen fungerande vd”

Teslas aktiekurs är satt under hård press. Det tycks inte bara bero på yttre faktorer. Nu får vd svidande kritik från en av de största aktieägarna. 

Under onsdagen föll Teslas börsvärde till under 500 miljarder dollar för första gången sedan november 2020. Hittills i år är aktien ner 55 procent. Det rapporterar Omni som citerar Bloomberg.

Samtidigt sålde Elon Musk, Teslas vd och största individuella aktieägare, aktier i bolaget för motsvarande 36,5 miljarder kronor mellan måndag och onsdag. Nu äger han 13,4 procent av företaget. 

Som så många andra techbolag har Tesla plågats av den stundande recessionen och den amerikanska centralbanken Feds stora räntehöjningar. Man har inte heller varit opåverkade av komponentbrist, ökade priser på råmaterial och produktionsstörningar. 

Men det finns också frågetecken kring vd:s förmåga att styra bolaget. I slutet av oktober köptes mikrobloggen Twitter av Elon Musk och det tycks ha tagit chefens uppmärksamhet från Tesla. På just Twitter skriver Leo KoGuan, Teslas tredje individuellt största aktieägare, att ”Elon Musk tycks ha övergivit Tesla” och att bolaget inte längre ”har en fungerande vd”.