Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla är nu världens högst värderade biltillverkare

I går rusade Teslas aktie med nio procent på den amerikanska Nasdaq-börsen vilket resulterade i att Tesla tog klivet upp till den högst värderade fordonstillverkaren i världen. 190 miljarder dollar eller ungefär 1 752 408 000 000 svenska kronor, alltså 1 752 miljarder kronor.

Trots coronapandemin och trots att Teslas produktion bara motsvarar en bråkdel av vad till exempel biltillverkare som Toyota och Volkswagen producerar har Teslas börsvärde gått förbi Toyota som tidigare var herre på täppan bland fordonstillverkarna. 190 miljarder dollar värderas företaget till.

Enligt Yahoo Finance är Toyotas sammanlagda börsvärde 182 miljarder dollar men enligt Bloomberg News som även räknar in ”treasury shares” i det totala börsvärdet är Toyota värt 210 miljarder dollar. Volkswagen däremot är värt 86 miljarder dollar och under 2019 producerade de 10,8 miljoner fordon. Toyota i sin tur producerade nästan 9 miljoner fordon under 2019. Tesla tillverkade ungefär 367 500 bilar under 2019.

TEST: Tesla Model 3 

Sedan ungefär ett år tillbaka har Teslas aktie stigit med 400 procent. Under mars månad sjönk den som lägst till 361 dollar från att ha toppat vid 916 dollar i mitten på februari innan coronapandemin drabbade hela världen. Nu är det som sagt all time high och värdet har stigit över 1000 dollar. Om det fortsätter uppåt i samma stadiga takt vet ingen, det återstår att se.

TEST: Tesla Model X

Foto: Michael Vi/Shutterstock

 I början av året gick Teslas börsvärde om Ford och General Motors – tillsammans.

Samma typ av race börsmässigt har setts i företaget Nikola som nyligen noterades på Nasdaq-börsen i New York. Börsvärdet fördubblades på bara några dagar trots att det ännu inte finns någon serietillverkning av deras fordonsflotta. Nu har kursen dykt en aning sen den toppade den 9 juni. Nikola Badger har vi skrivit om tidigare och det är en direkt konkurrent till Tesla Cybertruck.

TEST: Teslas fyrhjulsdrift bäst i test

Som en liten referens kan det vara värt att nämna att Volvo Lastvagnar är värt 30 miljarder dollar för att sätta lite perspektiv på det hela.

En viss bidragande faktor till Teslas börsvärde kan också vara Elon Musk. Långt ifrån alla stora företag har en så karismatisk företagsledare som dessutom är aktiv i olika sociala medier och svarar på frågor från Tesla-ägare med flera. Eller vad tror ni?