Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla ber om att få pengar tillbaka från leverantörer

Ett dokument där Tesla ber sina leverantörer att betala tillbaka en del av elbilstillverkarens tidigare utbetalningar har läckt till Wall Street Journal. Enligt tidningen ska det stå i dokumentet att pengarna är nödvändiga för att Tesla ska kunna bli lönsamt.

Enligt Wall Street Journal ber Tesla om en ”meningsfull summa pengar” och det ska vara utbetalningar gjorda 2016 och framåt som efterfrågas. Leverantörerna uppmanas att se återbetalningarna som en investering i biltillverkarens tillväxt på lång sikt, vilket ska gynna dem längre fram.

Tesla har bemött uppgifterna genom att bekräfta att man visserligen bett leverantörer om "rabatter" på specifika, långsiktiga projekt - men att det bara ska ha rört sig om vanligt inköpsarbete.

Foto: Elon Musk

Att elbilstillverkaren sitter i en knivig situation är vida känt. Tesla har som bekant aldrig gått med vinst, och den senaste tiden har det strulat ordentligt, framför allt vad gäller produktionen av Model 3 som länge legat efter. Under våren har man bara lyckats bygga 2000 ”treor” i veckan, bland annat på grund av för långsamma robotar.

För att öka produktionstakten har man bland annat satt ihop en temporär produktionslina i ett tält utanför elbilsföretagets fabrik i Fremont – något som verkar ha fungerat – för under sista veckan i juni meddelade Tesla att man var uppe i en produktionstakt av 5000 Model 3 i veckan. Ett mål man från början visserligen satte till december 2017.

Samtidigt har Teslas vd Elon Musk tidigare sagt att han tror att företaget kan ha ett positivt kassaflöde redan till årets tredje kvartal.

Tidigare i juli blev Tesla första biltillverkare att leverera 200 000 elbilar i USA.