Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S

Tesla expanderar till Kina

Elon Musk bekräftade nyligen att Tesla ska börja tillverka bilar i Kina, något som är viktigt för den starkt växande bilmarknaden i landet.

Under en tid har det ryktats om att Tesla har planer på att utöka sin tillverkning av elbilar med en fabrik i Kina. Nu är det klart att så är fallet då Teslas VD Elon Musk nyligen bekräftade att ryktena stämmer och det kommer bli verklighet inom tre till fyra år. Troligtvis kommer Tesla att ingå samarbete med en kinesisk biltillverkare för att undvika strafftullar i landet, något som till exempel Mercedes och BMW redan gjort.

Kina är en starkt växande bilnation och Tesla vill gärna ha en det av den kakan. I nuläget skeppas bilar från USA till Kina, något som inte är vidare ekonomiskt för kunder i landet då importskatten i Kina är 25 procent. Detta innebär att Model S P85 kostar cirka 330 000 kronor mer i Kina än i hemlandet USA vilket ger en prislapp på cirka 800 000 kronor som är ungefär vad samma bil kostar i Sverige.

Denna problematik kommer dock Tesla runt när det börjar tillverka bilar på plats och kan då erbjuda bilar till ett lägre pris än vissa konkurrenter. Tesla nöjer sig inte med endast en fabrik i Kina utan planerar också att bygga ett nätverk av laddningsstationer bestående av både deras egna snabbladdare och vanliga laddare. Enligt Musk kommer Tesla att storsatsa i landet under de närmsta åren, men det är nog inte bara för att slippa importskatt och skeppningskostnad Musk investerar i en fabrik i Kina. Kina är som sagt en växande och köpstark bilmarknad, som dessutom har billigare arbetskraft än USA.