Foto: Severin Alder (bild av kinesiska muren)

Tesla får kinesisk ägare

Tesla, som är i färd med att förbereda lanseringen av sin instegsmodell, Model 3, har fått en ny storägare i form av kinesiska teknikbolaget Tencent Holdings. För 15 miljarder kronor får man… fem procent av företaget!

Elon Musk och Tesla är, som bekant, på väg att lansera sin instegsmodell Model 3. Lanseringen av modellen, som ska tillverkas i större volymer och till ett lägre pris än Model S och Model X, kräver dock kapital – och Musk har därför varit på jakt efter nya investerare i Tesla.

Nu har jakten burit frukt, i form av att kinesiska teknikföretaget Tencent Holdings köper hela 5 procent av aktierna i elbilstillverkaren. Priset för dessa ska enligt uppgift uppgå till cirka 1,8 miljarder dollar, eller 15 miljarder (!) kronor.

Tencents ägarandel på fem procent motsvarar 8,2 miljoner aktier, och det kinesiska företaget blir därmed en av de allra största aktieägarna i Tesla. Elon Musk själv kvarstår dock som största ägare med en ägarandel på 21 procent i företaget.

Som en följd av affären ökade värdet på Tesla-aktien med nära två procent under den tidiga handeln på tisdagen.

Affären är en i en rad av kinesiska intressen i elbilstillverkare, både i hemlandet och utomlands. Till Tencents övriga ägande hör exempelvis företaget Future Mobility, som siktar på att lansera en självkörande elbil till år 2020.