Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla Model 3 Long RangeTesla Model 3 Long RangeTesla Model 3 Long Range
Tesla Model 3 Long Range Foto: Patrik Lindgren

Tesla Gigafactory 4 placeras utanför Berlin

Under en längre tid har vi skrivit om Teslas intresse att bygga en fabrik för biltillverkning i Europa. Nu är det klart och bygget utanför Berlin blir Teslas fjärde Gigafactory. 

Det stod mellan Nederländerna, där Tesla har sitt europeiska huvudkontor, och Tyskland. I ett uttalande från Elon Musk påstår han att även Storbritannien förekommit i förhandsspekulationerna, men att valet föll bort på grund av oroligheterna kring Brexit. Valet föll till sist på Tyskland men inte riktigt i regionerna där det hade förutspåtts. Det pratades om regioner i västra Tyskland men nu är det klart att Teslas fjärde gigafabrik ska byggas utanför Berlin, i östra Tyskland. Sedan tidigare har Tesla två Gigafactory-fabriker i USA, en i Nevada och en i New York. Och så sent som i oktober fick Tesla klartecken att börja bygga Gigafactory 3 i Shanghai, Kina.

Gigafactory 4 ska öppna senast i slutet av 2021 och ska stå för tillverkningen av nya suven Model Y (bilden ovan). Totalt räknar man med att fabriken kommer sysselsätta 7 000 personer.