Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Tesla höjer priserna – i smyg

Elbilstillverkaren Tesla höjer priserna i smyg, enligt vad Teknikens Värld erfar. Under sommaren har priset på en Tesla Model S P85D höjts med 64 000 kronor.

Amerikanska elbilstillverkaren Tesla höjer de svenska priserna i smyg, enligt vad Teknikens Värld erfar. I nästa nummer av Teknikens Värld kan du läsa test av Tesla Model S P85D, och sedan testet påbörjades i början av sommaren har priset på bilmodellen höjts med 64 000 kronor, från 1 077 900 kronor till 1 141 900 kronor (pålägg för lokala svenska marknaden inkluderat) – eller motsvarande ungefär sex procent. Även övriga modeller i programmet har fått likartade prishöjningar.

Enligt svenska Teslaklubben, som ryktesvägen kände till prishöjningen på förhand, har tidigare prishöjningar – på ca fyra respektive sju procent – genomförts i november i fjol och januari i år. Orsakerna till de höjda priserna i Sverige är den ofördelaktiga dollarkursen, och det finns risk för att priserna kommer höjas igen framöver, om utvecklingen för växelkursen fortsätter.

Liknande prishöjningar kan förstås även vara aktuella för andra bilar som drabbas av ofördelaktiga växelkurser och den svaga kronkursen. Exempelvis vet vi att Opel i Sverige valt att inte ta in småbilen Karl, då den skulle blivit för dyr i svenska kronor räknat. Vanligt är dock att generalagenter uppdaterar prissättning i slutet av en räkenskapsperiod eller i samband med introduktion av ett nytt modellår.