Tesla inledde 2018 med rekordstor förlust – 6,3 miljarder kronor

Tesla fortsätter att redovisa enorma förlustsiffror. Under första kvartalet i år gick företaget back med 709,6 miljoner dollar.

Efter att ha läst rubriken trodde du kanske att du klickade dig in på en gammal artikel, men så är inte fallet. Tesla har nämligen redovisat ännu en gigantisk kvartalsförlust, även denna rekordstor.

När första tre månaderna av 2018 nu summerats står det på raden längst ned 709,6 miljoner dollar i röda siffror. Det motsvarar drygt 6,3 miljarder kronor.

Siffran kan jämföras med de två föregående kvartalen som visade minus 675,4 miljoner dollar under kvartal fyra 2017 samt minus 619,4 miljoner dollar under kvartal tre 2017.

Första kvartalet 2017 redovisades också en förlust – 397,2 miljoner dollar. Ett år senare är alltså förlusten 79 procent större.

Under ett konferenssamtal med branschanalytiker efter kvartalsrapportens offentliggörande berättade Elon Musk att han står fast vid att Tesla kommer att nå lönsamhet om några månader.

Men de många frågorna om företagets ekonomi fick honom att surna till och svara att han tycker att frågorna är så torra att de tar död på honom. Det gav genast en reaktion på marknaden och Teslas aktie föll med över fem procent så att bolagets börsvärde backade med närmare 20 miljarder kronor.

Model 3-tillverkningen har tagit viss fart, men långt ifrån vad som är målet.

I april tillverkade Tesla i snitt 2 270 stycken Model 3 per vecka, mindre än hälften av det mål som företaget satt upp. 5 000 Model 3 i veckan måste man upp till för att nå positivt kassaflöde.

Kvartalsrapporten avslöjade också att över 450 000 kunder står fortfarande i kö för att få en Model 3 levererad till sig.

Hittills är detta är allt vi har sett av kommande Model Y.

Elon Musk nämnde även små detaljer kring kommande modellen Model Y. Tidigare uppgifter har menat att modellen ska sättas i produktion i november 2019. Så blir det inte enligt Musk, däremot under 2020.

Han sa också att Model Y kommer att innebära en revolution sett till tillverkningen, och att modellen inte kommer att tillverkas i företagets fabrik i Fremont, något han påpekat även tidigare. Vilken fabrik det blir i och på vilken plats avslöjade han dock inte.