Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla kräver gräddfil för fabriken i Tyskland

Tesla vill hinna fälla alla träd på tomten där den nya bil- och batterifabriken ska byggas innan våren kommer med häckande fåglar. Då får inte tysk byråkrati bromsa bygget. Nu kräver Tesla en gräddfil för att hinna få fabriken klar till mitten av 2021.

På mindre än två är ska Elon Musk och Tesla färdigställa sin nya bil- och batterifabrik utanför Berlin. Tesla har investerat cirka 40 miljarder i anläggningen som ska bygga cirka 500 000 bilar per år. Cirka 12 000 personer väntas bli anställda av Tesla Motors.

Men tysk byråkrati riskerar att försena bygget. I Tyskland nämns tågstationen i Stuttgart och den nya flygplatsen i Berlin som exempel på oändligt långa handläggningstider och projekt som i praktiken aldrig blir av.

Nu vill Tesla och tyska ledande politiker skapa en gräddfil för viktiga investeringar. Behovet av en gräddfil får stöd av Volkswagens vd Herbert Diess, Teslas främsta konkurrent i jakten på marknadsandelar bland elbilarna i Tyskland.

I dagarna huggs mängder av skog ner på den tomt där Teska ska bygga sin nya fabrik. Skogen måste bort innan våren kommer med häckande fåglar. Om fåglarna hinner bygga bo kan det försena fabriken med flera månader.

Förra månaden stoppades bygget på tomten av en mindre fråga som löstes på kort tid. Men incidenten satte fingret på ett tydligt problem i Tyskland. Den tyska finansministern Peter Altmaier, som gillar sin bilindustri, vill införa en mobil insatsstyrka som snabbt ska kunna agera vid särskilt viktiga projekt.

– Viktiga projekt och investeringar kan bara lyckas om vi kan ta beslut i tid, dundrade Altmaier enligt tyska tidningar.

Tyskland brottas med flera stora infrastrukturprojekt som tar väldigt lång tid. Det handlar om att uppgradera elnätet, bygga nya master för 5G-nätet och nya tågbanor.

Teslas fabrik kommer att behöva mycket elkraft och myndigheterna vill göra det möjligt för Tesla att ansluta sig till de anläggningar som producerar el från solpaneler och vindkraftverk. Men för det krävs en del regeländringar.

Anläggningen utanför Berlin har fått kritik för att flera träd försvinner vilket kommer att påverka beståndet av fåglar och fladdermöss. Men Tesla har erbjudit att plantera fler träd än de som fälls.