Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla Model 3 är Europas mest sålda bil i mars

Tesla fortsätter att vinna mark i Europa.

Model 3 var den mest sålda bilen i mars månad med drygt 23 000 sålda bilar.

Hittills i år är det Peugeots lilla 208 som sålt mest av alla.

Bilmarknaden i Europa är fortfarande skakig på grund av kriget i Ukraina, komponentbristen och delvis covid-nedstängning i Kina. Flera tillverkare rapporterar stora försäljningsökningar jämfört med förra året men vi ska då ha i minne att förra året också påverkades starkt av komponentbrist och covidpandemi.

Tesla har fått i gång sin nya fabrik i Berlin och försäljningen har tagit fart. Tesla sålde drygt 23 000 stycken Model 3 bara i mars månad vilket gav modellen förstaplatsen. Statistiken från Dataforce visar också att Peugeot 208 kört om Dacia Sandero och kan titulera sig mest sålda bil under det första kvartalet 2022.

Ingen av Model 3, 208 eller Sandero är suvar men det är ändå den biltypen som ökat sin försäljning allra mest. Opel Mokka, Kia Sportage och Toyota C-HR tillhör de modeller som ökat allra mest i mars och hittills i år kan Hyundai Kona, Kia Niro och Cupra Formentor titta på fina tillväxtsiffror.

Trögt för Volvo i Europa

MG hade en fin försäljning i Sverige förra sommaren och nu har den succé spridit sig till Europa. MG ökade sin försäljning med hela 145 procent bara under mars månad i år. Men då från relativt låga siffror förstås. Även Polestar har fått i gång sin försäljning och Polestar 2 ökade nästan i samma takt som MG.

Bland de bilmärken som går allra bäst i Europa finns Cupra, Tesla, Bentley, Kia, DS, Dacia och Porsche. Alla ökade sin försäljning med mer än tio procent trots att marknaden som helhet backade hela 19 procent.

Hyundai, Mazda, Lotus och Toyota minskade alla sin försäljning men minskade ändå mindre än marknaden i stort.

Volvo Cars sorterar under Geely-gruppen och sålde bara 26 949 bilar i mars månad i år, jämfört med drygt 40 000 för ett år sedan. Hittills i år har Volvo tappat från drygt 88 000 sålda bilar 2021 till drygt 65 000 hittills i år. XC40 är märkets klart mest sålda modell. Nya elbilen C40 ser ut att under de kommande månaderna köra förbi 90-serien och kan kanske nå ändå fram till XC90:s siffror.

Lynk & Co har storsatsat i Europa under vintern men det har hittills bara resulterat i 3 238 sålde 01-bilar vilket är ungefär hälften av vad Polestar sålde av sin Polestar 2 hittills i år.