Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S

Tesla Model S mest sålda bilen i Norge

Den eldrivna lyxbilen Tesla Model S har otroligt nog klättrat upp till toppen av den norska nybilsregistreringen. Nu riktas skarp kritik mot de enorma skattelättnader – upp mot 700 000 norska kronor – som norska Tesla-köpare får.

Tesla Model S ligger i topp i OFV:s statistik över nyregistrerade bilar i september. Tesla har en marknadsandel på 6,1 procent hittills i september, vilket kan jämföras med 4,9 procent för Volkswagen Golf och 4,2 procent för Mazda CX-5. Den kaliforniska elbilen har på kort tid blivit det stora samtalsämnet i Norge, inte bara för att den är den första elbilen att nå ut till den breda massan utan även för att det råder delade meningar om de statliga subventionerna som följer med ett elbilsköp är riktiga eller inte.

 De norska motorjournalisterna Jon Winding-Sørensen och Per Morten Merg riktar i ett debattinlägg på bilnorge.no skarp kritik mot hur norska myndigheter frikostigt finansierar privatpersoners köp av Tesla Model S.

 – Tack vare politiker som inte vet vad de gör, och en norsk bilbransch som reaktionärt följer sina leverantörer, sker nu en elbilsinvasion som knappast kan sägas ha social förankring, skriver Winding-Sørensen och Merg.

 Toppversionen av Model S – Performance – kan köpas för 600 000 norska kronor efter alla statliga subventioner. I ett räkneexempel visar Winding-Sørensen och Merg hur mycket Teslan skulle kosta om den behandlades som en vanlig bil och kommer fram till 1 337 269 norska kronor. En Model S subventioneras alltså med 500 000–700 000 norska kronor.

 Som om det inte vore nog så förmånligt kan Model S-föraren se fram emot ett billiv med gratis bränsle, gratis allmän parkering, tillgång till kollektivkörfält och avgiftsfria färjor. Per Morten Merg vill inte hänga ut Tesla, som enligt honom levererar en utmärkt bil, men önskar en debatt om subventioneringen.

 – Många skattepengar försvinner och regeringen har deklarerat att avgiftsnivån på den totala bilmarknaden inte ska sänkas. Då måste man antingen höja avgifterna väsentligt på andra bilar eller så måste man fundera på om man har överstimulerat elbilarna, säger Merg till Verdens Gang.