Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Motors byter namn till Tesla Inc

Nu har Tesla kommit till en fas som innebär att de slänger bort ordet Motors i företagsnamnet. I och med att det snart ska säljas mer än bara bilar byts Motors ut mot Inc.

”Tesla Motors” har vi sagt i ett antal år när vi har pratat om den amerikanska elbilstillverkaren. Men företaget är på väg att kliva ur rollen som en renodlad elbilstillverkare och kommer framöver att tillverka och sälja batterier samt solcellspaneler och glastak. Därför är ordet ”Motors” i företagsnamnet en aning missvisande.

Framöver kommer Tesla att ha bolagsnamnet ”Tesla Inc” som inte på något vis målar in verksamheten i ett hörn.

Det finns flera detaljer som kan ses som bevis på att Tesla byter företagsnamn varav det tydligaste är en ansökan som har skickats in till den amerikanska tillsynsmyndigheten för värdepapper, United States Securities and Exchange Commission, eller SEC som det förkortas till. I ansökan står Tesla Inc utskrivet, inte Tesla Motors (eller Tesla Motors Inc som var det fullständiga namnet).

Ett annat bevis är att Teslas webbplats tidigare låg på domänen teslamotors.com men numera är tesla.com. Går man in på den gamla domänen omdirigeras man till den nya, kortare domänen tesla.com.

Ett tredje bevis berör också hemsidan. I webbplatsens sidfot stod det i fjol en copyright-rad med namnet ”Tesla Motors”. I år står det i samma rad endast ”Tesla”.

Elektroniktillverkaren Apple har gjort samma resa som den Tesla nu gör. Från början hette företaget Apple Computer, men 2007, strax innan lanseringen av iPhone, bytte man namn till Apple Inc för att låta namnet bättre representera produktportföljen som inte längre bara utgjordes av datorer.

Så här stod det i sidfoten på Teslas webbplats 2016...Så här stod det i sidfoten på Teslas webbplats 2016...Så här stod det i sidfoten på Teslas webbplats 2016...
Så här stod det i sidfoten på Teslas webbplats 2016...
... och så här står det nu.... och så här står det nu.... och så här står det nu.
... och så här står det nu.