Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla pausar planerna på en batterifabrik i Tyskland, för att de vill nyttja skattelättnader i USA.
Tesla pausar planerna på en batterifabrik i Tyskland, för att de vill nyttja skattelättnader i USA.
Tesla pausar planerna på en batterifabrik i Tyskland, för att de vill nyttja skattelättnader i USA.
Tesla pausar planerna på en batterifabrik i Tyskland, för att de vill nyttja skattelättnader i USA. Foto: Patrik Lindgren / Tesla

Tesla pausar planerna på batterifabrik i Tyskland

Tesla har pausat sina planer på att tillverka battericeller i Tyskland, rapporterar Wall Street Journal. Detta för att ge utrymme åt att kvalificera sig för amerikanska avdrag för elfordons- och batteritillverkning.

Det påstås att Tesla vill kunna utnyttja skattelättnader i USA, där man snart ska erbjuda biltillverkare sådana ifall man tillverkar elbilskomponenter i landet. Därför har Tesla pausat planerna på att bygga en batterianläggning i Berlin, en historia som varit långdragen, och i stället skicka utrustningen som var avsedd för denna till USA.

Elbilstillverkaren har precis ökat produktionen av Model Y vid sin befintliga bilfabrik i Tyskland och i planerna med batterifabriken ingick målet att generera mer än 50 gigawattimmar per år. Framtiden får utvisa hur det blir med dessa planer.

De amerikanska skattelättnaderna är en av Biden-administrationens Inflation Reduction Act (IRA) som undertecknades i augusti. Man ska bland annat kunna få skattelättnad på ungefär 350 kronor per kilowattimme för varje amerikanskt producerad battericell. Amerikaner som köper elbilar kan få rabatt på upp till 75 000 kronor enligt IRA, men då krävs att bilarna uppfyller vissa inhemska tillverkningskrav.

Enligt artikeln hos Wall Street Journal kan också stigande priserna på energi vara en annan faktor bakom Teslas beslut. Genom att använda större celler och en ny process för att torrbelägga elektroder kan tillverkaren halvera kostnaden för ett Model Y-batteri och spara mer än åtta procent av bilens amerikanska utgångspris, enligt batteriexperter. Det rapporterar Automotive News.

Teslas fabrik i Grünheide, sydost om Berlin, började tillverka bilar för leverans tidigare i år. Foto: gofra / Shutterstock

Ekonomiska ministeriet i Tyskland har tidigare uppskattat att Tesla investerat 5 miljarder euro, motsvarande ungefär 50 miljarder kronor, i batterifabriken som varit planerad. Däremot har Tesla dragit tillbaka en ansökan om EU-stöd som erbjöds företag för att hjälpa till att minska importen från Kina.

Tesla har inte kommenterat artikeln hos Wall Street Journal och Tysklands ekonomiminister har sagt att han inte har någon information om några förändringar i planerna.