Tesla planerar aggressiv modelloffensiv

Tesla Roadster plockas ur produktion med specialutgåvan Final Edition i femton exemplar. Men med start nästa år kommer en modelloffensiv från elbilstillverkaren som inleds med sedanen Model S.

Efter 2 600 tillverkade exemplar är det dags för Tesla Roadster att tas ur produktion. Tesla tog bilvärlden med storm för fyra år sedan när man presenterade den elektriska sportbilen Roadster. Bilen byggde på Lotus Elise men drevs av en elmotor på 248 hästkrafter och 270 newtonmeter och gjorde PR-mässig succé även om Tesla gick med förlust för varje bil som byggdes. Det är inget som vd Elon Musk tänker två gånger på och menar i stället att modellen satte både företaget och elbilar på kartan.

 – Bob Lutz har sagt att Roadstern fick General Motors att bygga Chevrolet Volt. Vi försöker ändra på bilindustrin, säger Elon Musk till Autocar. 

 Kalifornien-baserade Tesla planerar nu att gå vidare med egentillverkade modeller utan lånade chassin eller karosser. Nästa år kommer den sjusitsiga Model S som storleksmässigt kommer bli en utmanare till BMW 5-serie. En crossovervariant av bilen kallad Model X kommer enligt rykten följas upp av en cabrioletversion av Model S.

 Den nya Roadstern kommer enligt Elon Musk att bygga på en nerkortad variant av Model S plattform.

 – Den här plattformen kommer ge upphov till flera modeller under de kommande fyra-fem åren, bland annat en bil i storlek som BMW 3-serie och nya Roadstern. De nya bilarna kommer komplettera Model S.