Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ralf Roletschek

Tesla skalar ner fabriken i Berlin

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla skalar ner sin nya fabrik utanför Berlin. Ingen batteritillverkning är aktuell.

I slutet av 2019 presenterade Tesla planerna för sin nya fabrik i Europa. Med en kapacitet på 500 000 bilar per år blir den en av kontinentens mest produktiva och kommer vara belägen i Grünheide, tre mil öster om den tyska huvudstaden Berlin.

Men bygget har stött på problem. Bomber från andra världskriget har påträffats i marken och röster har höjts för dess påverkan på miljön. Nu väljer man att skala ner planerna.

LÄS MER: Tesla kräver gräddfil för fabriken i Tyskland

Fabriken kommer inte, som det tidigare planerats, att bygga batterier. En del plastkomponenter kommer också strykas från schemat, rapporterar Bloomberg som har tagit del av nya dokument i ärendet.

Fabriksbyggnaden kommer även att bli lägre, upp till 15 meter på sina ställen. Problem med den sandiga marken har gjort att man konstruerar om pålningen under byggnaden. Tesla ska även minska fabrikens vattenbehov.

LÄS MER: CATL har utvecklat elbilsbatteri som klarar 200 000 mil

I Bloombergs artikel nämns även att fabriken ska ha en produktionstakt på "100 000 bilar eller fler" per år, vilket är fjärran från de tidigare planerna. Siffran rör dock klassen på fabriksstorlek ansökan gäller. Teslas planerade produktionstakt är därmed oförändrad.*

I fabriken ska modellerna Model 3 och Model Y byggas. Fabriken ska enligt plan stå klar i juli nästa år.

( * Texen är uppdaterad)