Klart Elon Musk ser nöjd ut, hans Tesla slog ju nya rekord under första kvartalet, trots oron i världen.
Klart Elon Musk ser nöjd ut, hans Tesla slog ju nya rekord under första kvartalet, trots oron i världen.

Tesla slår produktionsrekord

Trots krig, pandemi och komponentbrist överträffar Tesla förväntningarna.

Tesla levererade 310 048 bilar under första kvartalet i år och slog därmed sitt eget kvartalsrekord och börsanalytikernas förväntningar.

Leveransrekordet, som offentliggjordes i helgen, trotsar alla de produktionsproblem som komponentbrist, covid 19-pandemi och kriget i Ukraina har skapat. Teslas fabrik i Kina har till exempel varit stängd sedan 28 mars på grund av covid-lockdown, och förväntades öppna under gårdagen eller i dag, dock förlängdes nedstängningen ytterligare en tid. 

Elon Musk tweetade kortfattat om resultatet. ”Detta var ett exceptionellt svårt kvartal på grund av avbrott i leverantörskedjor och Kinas nolltolerans för covid.”

Kvartalssiffrorna för Tesla bevakas med stort intresse av bilbranschen och andra aktörer eftersom de ses som en indikator för den generella utvecklingen av efterfrågan på elbilar. Tesla anger inte hur produktionen fördelas bland modellerna, men den stora volymen handlar om Tesla Model 3 och Model Y. I fabriken i Kalifornien tillverkas hela modellprogrammet, medan fabriken i Shanghai endast tillverkar Model 3 och Model Y. Den nya fabriken i Berlin har nyligen börjat leverera Model Y. Det senaste tillskottet, fabriken i Austin, Texas, kommer att invigas torsdag 7 april, i samband med en stor fest för 15 000 inbjudna kunder.