Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla utökar sitt utbildningsprogram för elbilstekniker

Tesla har ingått partnerskap med Lincoln Tech, ett företag som driver tekniska utbildningar i USA, för att utbilda nästa generations elfordonstekniker. Det är en utökning av Teslas befintliga utbildningsprogram.

Fram till 2018 anställde Tesla främst tekniker som arbetat för andra märken, eller som precis avslutat studier som berört förbränningsmotorer. Men under 2018 insåg tillverkaren att det krävs helt andra kunskaper för att serva elbilar – även om flera komponenter förstås är gemensamma med bilar med förbränningsmotorer. Därför startade de då en egen intern utbildning anpassad för deras bilar.

Programmet heter Tesla START och är ett program på tolv veckor som sker i samabete med allmänna högskolor i USA. Nu ska tillverkaren utveckla och utöka utbildningen och har därför ingått partnerskap med Lincoln Educational Services Corporation.

Tesla-anläggningar kommer att etableras runtom i USA, på Lincoln Techs befintliga skolor, och utbildningen ska ingå i befintliga treåriga program. Det som är Tesla-knutet blir 16 veckor i stället för tolv. Det krävs dock att man redan har en bilorienterad examen från någon av Lincoln Techs utbildningar för att vara berättigad att söka till Teslas program.

Tesla har tidigare erkänt problem med att kunderna ökar i större takt än märkets serviceinfrastruktur, så det här ses som positivt från flera håll.

Även i Sverige arbetar man med att utbilda elbilstekniker och det finns många utbildningar som inte är märkesberoende. Förra året startade Mekonomen visserligen en utbildning som ger möjlighet till arbete på Mekonomen-verkstäder, men dessa arbetar med olika märken.