Tesla var extremt nära konkurs tidigare i år

Tesla har, efter en jobbig start på året, börjat få rätsida på saker och ting, men enligt Elon Musk var det oerhört nära att företaget inte överlevde.

2017 var ett tufft år för Tesla och 2018 inleddes inte mycket bättre. Produktionsproblemen kvarstod och för första kvartalet rapporterades ännu en förlust på ofattbara 6,3 miljarder kronor. Tyngsta oket att bära var nya modellen Model 3 som ur ett produktionsperspektiv inte riktigt kom igång. De produktionstekniska flaskhalsarna var så många.

Plötsligt började det ljusna, produktionen kom igång allt starkare och Tesla kunde börja leverera Model 3 på en allt bredare front. Och som vd Elon Musk hade lovat, företaget skulle redovisa en vinst för tredje kvartalet 2018. Så blev det. För en månad sedan presenterades kvartalsrapporten som visade knappt tre miljarder kronor i vinst. Företagets tredje vinstkvartal någonsin.

FILM: Provkörning av Tesla Model 3

Model 3 var bilen som höll på att ta död på Tesla, men i stället blev bilen det som fick det att vända för företaget. Foto: Glenn Lindberg

Elon Musk och hans medarbetare har för första gången på längre kunnat andas ut, men för just Musk har det varit extra tunga månader i år. I en intervju med HBO i söndags, som du kan se delar av nedan, befann sig Tesla på ruinens brant.

– I själva verket blödde företaget galet mycket pengar, och om vi inte löste dessa problem på en mycket kort tid skulle vi dö. Och det var extremt svårt att lösa dem, säger Musk i intervjun och berättar att han under en period arbetade 22 timmar om dagen sju dagar i veckan och sov på fabriken.

Enligt Tesla-chefen var en konkurs nära förestående, om inte allt hade ordnat upp sig. Han säger att det bara handlade om några få veckor.

LÄS OCKSÅ: Tesla Model 3 nu i Europa med CCS-kontakt

https://youtu.be/tRb6kQE7uYc