Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Tesla vill bygga ut i Berlin

Tesla har lämnat in en ansökan om att få bygga ut elbilsfabriken i tyska Grünheide. I förra veckan fick lokala myndigheter ta del av en presentation som mer precist visade hur planerna ser ut.

Elbilstillverkaren Tesla har knappt hunnit starta produktionen vid sin anläggning Gigafactory Berlin-Brandenburg i Grünheide utanför Berlin förrän man vill bygga ut. Tesla har nämligen skickat in en ansökan om att få expandera på ytterligare 100 hektar öster om fabriksområdet, något som skulle öka anläggningens yta med en tredjedel.

Ytan ska enligt ansökan användas till en godsstation, logistikområden och parkeringsplatser. Förslaget presenterades på ett kommunmöte den 2 juni och enligt Grünheides borgmästare Arne Christiani tar det omkring ett år att genomgå hela tillståndsprocessen. Det betyder i så fall att utvidgandet av fabriksområdet kan inledas tidigast i mitten av 2023.

LÄS OCKSÅ: Nu öppnar Tesla Supercharger-snabbladdare i Sverige för andra bilmärken

I Teslas presentation framgick även hur man ska kunna undvika eventuella överklaganden från miljörörelser, nämligen genom att utbyggnaden ska leda till minimalt utökad vattenförbrukning. Gigafactory Berlin-Brandenburg har tidigare rört upp känslor och protester då vattenförbrukningen har ansetts vara alldeles för hög. 

Fabriken i Grünheide, som vid full kapacitet kommer att kunna producera 500 000 bilar per år, startade tillverkningen så sent som i mars i år efter en utdragen byggprocess. Nu uppges man ha rampat upp tillverkningshastigheten och infört ytterligare ett arbetsskift.