Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: gofra / Shutterstock

Teslas Berlin-fabrik bättre än väntat

Teslas så kallade Giga-fabrik utanför Berlin presterar bättre än planerat. Nu producerar den 4 000 bilar per vecka, tre veckor tidigare än beräknat.

Teslas fabrik i Brandenburg utanför Berlin bygger nu 4 000 exemplar av Model Y i veckan, och det är lite för tidigt. För tio veckor sedan låg takten på 3 000 bilar per vecka och enligt Teslas tidsplan beräknades 4 000-gränsen sprängas först om ytterligare tre veckor. Än har Brandenburg-fabriken dock en bit kvar till sin fulla potential som beräknas vara 10 000 bilar per vecka, eller omkring 500 000 bilar på ett helt år. Fabriken utanför Berlin var under etableringsfasen en huvudvärk för Elon Musk, inledningsvis på grund av svårigheter att få de tillstånd som behövdes för att bygga fabriken och sedan för att fabriken hade svårt att få upp tempot i produktionen.

Tesla har också påbörjat sammansättning av batteripaket i Brandenburg, till de bilar som byggs där. Produktionen av battericellerna sker dock fortsatt i USA till följd av den så kallade Inflation Reduction Act (IRA) som ska främja satsningar på grön teknik genom statstöd.