Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Teslas Berlin-fabrik börjar leverera

Nu finns ett datum när leveranserna från Teslas fabrik utanför Berlin drar i gång. Ska det hålla denna gång?

Teslas fabrik i Grünheide, strax sydost om Berlin har drabbats av motgångar, men snart börjar leveranserna av elbilar.

Nu har man bekräftat att leveranserna startar den 22 mars klockan 15.00. Detta efter att ha förlängt produktionstesterna i fabriken tidigare i år och tillverkat tusentals bilar som inte får säljas, inte heller karossdelar har kunnat säljas separat.

Model Y i Tesla bilfabrik i Grünheide Berlin, Tyskland.Model Y i Tesla bilfabrik i Grünheide Berlin, Tyskland.Model Y i Tesla bilfabrik i Grünheide Berlin, Tyskland.
Model Y i Tesla bilfabrik i Grünheide Berlin, Tyskland. Foto: gofra / Shutterstock

Ursprungligen var produktionen tänkt att starta sommaren 2021 vilket försenades på grund av otydligheter rörande tillstånd för batteritillverkningen.

Suven Model Y presenterades i mars 2019 och fabriken i Grünheide var menad att förse den europeiska marknaden med bilar men på grund av förseningen hämtades i stället bilar tillverkade i Kina.

Just en sådan bil från Kina provkörde vi i september förra året och rådde spekulanter att vänta på de tyskbyggda bilarna som skulle få högre batterikapacitet och bättre lack.

Tesla har tidigare hävdat att fabriken i Grünheide kan nå en kapacitet på 10 000 bilar per vecka. I dagläget byggs bara Model Y i fabriken men utan allt för stora ändringar kan även sedanen Model 3 göra suven sällskap.