Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Teslas börsvärde nu högre än GM:s och Fords – tillsammans

Den som har köpt Tesla-aktier de senaste månaderna kan njuta. Företagets aktie har nämligen ökat och ökat. Nu är Teslas totala börsvärde uppe i siffror som överstiger det sammanlagda värdet för General Motors och Ford.

492 dollar och 14 cent. Det var Tesla-aktiens värde på Nasdaq-börsens stängning i går onsdag. När dagens börshandel inleddes ökade aktien till ännu högre nivåer. Tidigt i morse nåddes rekordhöga 497,55 dollar, därefter har den mattats av något och vänt nedåt och ligger i skrivande stund på 482,90 dollar. Det kan jämföras med 178,97 dollar den 3 juni i fjol och 354,83 dollar den 21 november, dagens innan pickupen Tesla Cybertruck presenterades. Efter presentationen dök den direkt och låg som lägst på 328,92 dollar, men började återigen klättra uppåt vid inledningen av december månad.

Företaget Teslas börsvärde uppgår nu till hisnande 88 miljarder dollar vilket motsvarar knappt 832 miljarder kronor. Det kan jämföras med General Motors (GM) börsvärde som uppgår till 49 miljarder dollar (463 mdkr) och Fords som ligger på 37 miljarder dollar (350 mdkr). Tillsammans är de båda giganterna från Detroit alltså, sett till börsvärdet, mindre värda än Tesla. 813 miljarder kronor jämfört med 832 miljarder kronor.

TEST: Tesla Model 3

Tesla, som är verksamma med mycket annat än enbart elbilar, har ett framgångsrikt år bakom sig efter att ha upplevt diverse strul under en längre tid. Produktionen har kommit igång på allvar (i fjol levererades 367 500 Tesla-bilar, betydligt fler än de 245 240 som levererades 2018), finanserna har börjat ordna upp sig, nya fabriker har kommit igång eller är under uppförande.

BEGTEST: Tesla Model X

Än så länge rör inte Tesla på Volkswagen vars börsvärde är 90,2 miljarder dollar, motsvarande 853 miljarder kronor. Men fortsätter Tesla-aktien i samma stil som de senaste veckorna är Volkswagen sannolikt omsprungna, i alla fall på denna punkt.

TEST: Teslas fyrhjulsdrift är bäst