Foto: Tesla

Teslas fabrik i Tyskland försenas ytterligare – öppnar under 2022

Nytt besked, dock inte ett officiellt sådant, om produktionsstart i Tesla Gigafactory 4 är att datumet är framflyttat till tidigast i slutet av januari 2022. Det mesta flyter på men batteriavdelningen drar ut på tiden samtidigt som alla godkännanden inte är på plats.

Det var i slutet av 2019 som Teslas vd Elon Musk förklarade att man har för avsikt att bygga företagets första europeiska fabrik och att platsen man valt var Grünheide i Tysland, knappt fyra mil sydost om huvudstaden Berlin.
Marken förbereddes och under juli 2020, alltså för knappt ett år sedan, lade man grunden till det som ska bli Gigafactory 4, eller Giga Berlin (och Gigafactory Berlin-Brandenburg) som fabriksområdet också kallas.

Den initiala planen var att fabriken skulle stå klar och redo för produktion i juli 2021, men tillstånd som har dragit ut på tiden och bomber från andra världskriget har fått tidsschemat att se skakigt ut. I slutet av april meddelade Tesla att produktionen i fabriken skjuts fram i tiden, först mot slutet av 2021 är den aktuell.

Här, i tyska Grünheide några mil sydost om Berlin, uppförs Teslas första europeiska fabrik. Foto: Ralf Roletschek

Nu kommer nya uppgifter från företagskällor som har varit i kontakt med tyska Automobilwoche att det inte blir någon produktion i år, tidigast i slutet av januari 2022 är det möjligt. Anledningen sägs vara, precis som tidigare, problem med batterianläggningen samt att man inväntar svar från myndigheter efter att Tesla genomfört ändringar som kräver nya godkännanden.

I övrigt sägs bygget flyta på fint där press- och karossfabriken samt lackeringsavdelningen ligger i fas med schemat.

Utöver batteriproduktion ska Teslas tyska fabrik tillverka nya modellen Model Y. Ytterligare en modell kan bli aktuell längre fram i tiden. Runt halvmiljonen bilar årligen ska fabriken kunna spotta ur sig.

BÄST I TEST: Teslas fyrhjulsdrift