Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Camilo Concha / Shutterstock

Teslas marknadsvärde störtdyker – ned 300 miljarder dollar

Bloomberg rapporterar att Teslas marknadsvärde har fallit med 300 miljarder sedan januari, vilket är ett resultat av sämre än väntade försäljningssiffror i Kina och ett fallande pris på Bitcoin.

Elon Musk uttalade sig nyligen på Twitter om att Tesla inte längre accepterar Bitcoin som betalningsmetod, trots att företaget förvärvat kryptovalutan så sent som i februari i år. Enligt den excentriske miljardären beror det på den negativa miljöpåverkan Bitcoin ska ha.

Uttalandet kan ha bidragit till den nedgång som Teslas aktie sett på sistone. Aktien har på kort tid backat med 5,4 procent. Samtidigt faller även företagets marknadsvärde dramatiskt. Sedan januari har det minskat med 300 miljarder dollar (2 500 miljarder kronor) och ligger nu på 523 miljarder dollar (4 300 miljarder kronor), vilket är en minskning med 36 procent på fyra månader.

En som säkert inte fäller några tårar över detta är investeraren Michael Burry. Om namnet låter bekant så gjorde han sig ett namn genom att satsa mot den amerikanska bostadsmarknaden kort före finanskraschen 2008.

Något som inte enbart gjorde Burry ekonomiskt oberoende, utan också förevigad först i bokform och senare på vita duken där han spelades av Steve Carrell i Oscarsvinnande storfilmen The Big Short som handlar om just dessa händelser.

Tesla-aktiens utveckling under 2021 hittills. Foto: Teknikens Värld

Nu rapporterar CNBC att han återigen investerat stort och den här gången har han ”kortat” (det vill säga satsat emot) Tesla-aktier med över 530 miljoner dollar. Burry har delvis förklarat satsningen på Twitter där han skrivit att Teslas beroende av statliga kreditgarantier för att generera vinster är ett hinder för företagets långsiktiga utsikter.

Lättare att hålla sig för skratt har förmodligen Elon Musk för tillfället. Data som antyder tvivel kring företagets tillväxt på den kinesiska bilmarknaden och produktionsförseningar från fabriken i Tyskland har gjort investerare vaksamma. 

Därtill har också en ökad konkurrens från andra elbilsföretag tillkommit samt branschens halvledarkris som fortsatt adderar oro. Det spekuleras även kring att videor där Teslas självkörande fordon är inblandade i krockar ska ha bidragit till nedgången.

I fjol gick aktien upp med hisnande 740 procent och så sent som i januari hade företaget ett högre värde än Facebook Inc. Sedan dess har Facebook gått upp med mer än nio procent samtidigt som Tesla fortsätter att falla.

Snart börjar goda råd bli dyra om Elon Musk och gänget ska lyckas kunna vända den nedåtgående trenden.