Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Thomas Ingenlath Volvo Personvagnar
Thomas Ingenlath Volvo Personvagnar
Thomas Ingenlath Volvo Personvagnar
Thomas Ingenlath Volvo Personvagnar

Thomas Ingenlath är Volvos nye designchef

Redan för fyra månader sedan avslöjade Teknikens Värld att tysken Thomas Ingenlath tar över som ny designchef på Volvo Personvagnar efter Peter Horbury. Nu bekräftar Volvo att det är så.

Det var den 2 november 2011 som vi gick ut med avslöjandet på teknikensvarld.se: tysken Thomas Ingenlath, med ett förflutet hos både Skoda och Volkswagen, tar över uppgiften som designchef på Volvo Personvagnar efter Peter Horbury. Nu har Volvo, i samband med världspremiären av nya V40 på bilsalongen i Genève, presenterat sitt nytillskott.

 Thomas Ingenlath, som för övrigt fyller 48 år i morgon, är handplockad av Volvo Personvagnars vd Stefan Jacoby som även han är tysk och har ett förflutet hos Volkswagen.

 Ingelaths portfolio innehåller en hel del välkända bilar som rönt stor uppmärksamhet, inte minst första generation Skoda Superb, andra generationen Skoda Octavia samt Skoda Roomster. Hos Volkswagen har han jobbat mycket med konceptbilar och ett av hans alster är Concept BlueSport. Fler av hans bilar ser du i bildgalleriet nedan.

 Peter Horbury, som nu avslutar sin andra sejour hos Volvo Personvagnar, har varit designchef sedan 2009 då han tog över efter Steve Mattin som numera är hos ryska Lada.

Kommentar av Teknikens Världs Hans Hedberg

 Thomas Ingenlath kommer senast från Volkswagens designstudio i Potsdam utanför Berlin. Han är van att arbeta internationellt med de designcenter Volkswagen har i Wolfsburg, Santa Monica, Sao Paulo, och Shanghai.

 Ingenlath förestår ett strikt formspråk, nästan i Bauhaus-stil, som passar Volvo som hand i handske.

 Hans bakgrund är diger och fylld med fina exempel. Skoda Octavia och Scout är några av marknadens mest konsekvent utförda bilprodukter, faktiskt inspirerade av svensk bildesign! Den nyfikne hittar designlösningar ”lånade” från Volvo och Saab hos både Octavia och Superb. Konceptbilarna Volkswagen Concept R och senast Nils är tydliga exempel på Ingenlaths fingertoppskänsla vad gäller stil och ny teknik.

 Jag ser fram mot vad Ingenlaths kreativa idéer kan skänka Volvo och direkt ser jag ett samband att V70 faktiskt får en efterföljare, nu när XC70 seglat om försäljningsmässigt på många marknader. Försäljningen av V70 går egentligen bara bra i Sverige. Vi får hoppas att Ingenlath kan blåsa nytt liv i den klassiska, fyrkantiga Volvo-kombin!