Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tidig rapport utropar Volkswagen till världens största biltillverkare igen

Det är inte officiellt än, men det mesta pekar på att Volkswagen-koncernen under 2017 har kunnat försvara sin titel som världens största biltillverkare som de för första gången erövrade 2016.

Tysk media skriver att koncernen Volkswagen AG sålde 10,7 miljoner bilar (av märkena Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini och Bugatti) under 2017, en uppgång från 10,3 miljoner bilar 2016, året då många trodde att Volkswagen skulle backa i och med den då färska dieselgate-skandalen. 10,7 miljoner bilar är en ny toppnotering, inte bara för koncernen utan även under hela bilindustrins historia.

Enligt Bild Am Sonntag höjde koncernen även sina intäkter från 2016 års 217,3 miljarder euro till 220 miljarder euro som motsvarar 2,16 biljoner kronor (2 161 miljarder kronor). Även detta nytt rekord för koncernen.

I december gick Toyota ut med uppgiften att de tror att deras försäljning för 2017 landar på 10,35 miljoner bilar, upp från 10,2 miljoner året innan. För 2018 är deras prognos 10,5 miljoner bilar.

Toyota-koncernen inkluderar märkena Toyota, Lexus, Daihatsu och Hino.

Volkswagen har avböjt att kommentera uppgifterna i tyska media och hänvisar till deras officiella sammanställning som presenteras den 17 januari. I slutet av månaden bör Toyotas siffror också ha offentliggjorts och först då vet vi med säkerhet hur 2017 utspelade sig.

I slutet av december meddelade Volkswagen att de för första gången uppnått en produktion om sex miljoner Volkswagen-bilar under ett år. Då räknas alltså inte koncernens andra märken in i siffran.