Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tidigare Saab-ledningen misstänkt för grovt svindleri

De tidigare Saab-topparna Victor Muller och Jan Åke Jonsson är misstänkta för grovt svindleri, något som kan ge fängelse i upp till sex år.

Det stormar fortfarande kring Saab trots att biltillverkaren gick i konkurs för fyra år sedan. Misstankar och åtal har avlöst varandra, men ännu är ingenting fastställt eller avgjort. Saab Automobiles tidigare vd Jan Åke Jonsson har suttit anhållen misstänkt för grovt skattebrott och han har åtalats för grovt osant intygande. Victor Muller, som var styrelseordförande och efter Jan Åke Jonssons avgång även vd, har å sin sida misstänkts för skattebrott av olika slag, bland annat systematiskt momsfusk för att hålla Saab Automobiles vid liv.

Enligt nya uppgifter i Dagens Industri har de båda Saab-topparna dessutom delgivits misstankar om grovt svindleri, något som, om man fälls, ger fängelse mellan sex månader och sex år. Muller delgavs misstanke under förhör i april i år och Jonsson delgavs detsamma redan när han anhölls i maj 2013.

Muller och Jonsson är inte de enda personerna ur den tidigare Saab-ledningen som är misstänkta i den ekobrottshärva som ser ut att växa, även om chefsåklagaren inte vill precisera om misstankarna på sistone har stärkts eller inte.

Båda Victor Muller och Jan Åke Jonsson avvisar alla anklagelser via sina advokater.

Ytterligare beslut om åtal kan dra ut på tiden eftersom alla parter inte vill medverka i utredningen, samt att det är tidsförödande med de översättningar som är nödvändiga för utredningen.