Foto: Nevs

Tillverkningen igång i Nevs nya Kina-fabrik

I dag, den 5 december 2017, rullade första elbilen, en Nevs 9-3 EV, tillverkad i märkets nya fabrik i Tianjin i Kina av produktionsbandet.

Svenskkinesiska biltillverkaren Nevs, som för fem år sedan köpte konkursboet efter Saab Automobile, fortsätter att ta stora kliv mot att bli den elbilstillverkare som de redan från början uttryckte att de skulle bli. Efter en tung period med sviktande ekonomi, produktionsstopp, företagsrekonstruktion och strul med varumärket Saab, som de numera inte har rättigheter att använda, har man lyckats knyta till sig flera samarbetspartners och nått tunga avtal som, om allt går i lås, ska mynna ut i storskalig elbilsproduktion.

Nu har Nevs nått ytterligare en milstolpe i företagets historia. Den fabrik som började byggas den 28 juni 2015 står sedan ett tag tillbaka färdig och just i dag, den 5 december 2017, har första elbilen rullat av produktionsbandet.

Foto: Nevs

Elbilen som rullade ut genom fabriksportarna var en Nevs 9-3 EV, baserad på senaste generationen Saab 9-3. Som vi alla ser skiljer sig utseendet kraftigt från de konceptbilar – 9-3 och 9-3X – som visades upp i somras. Fronten är inte längre lika egen utan betydligt mer Saab 9-3, dock utan Saab-emblem (som Nevs alltså inte får lov att använda). Nevs flaggade i somras för att konceptbilarnas utseende kan komma att förändras, och så blev det alltså.

Notera bilen på bilden bakom Nevs vd Stefan Tilk. Foto: Nevs

Både 9-3 och 9-3X, där sistnämnda är en kombiversion med förhöjd markfrigång, tillhör Nevs första generation elbilar. Snart påbörjas utvecklingen av både generation två och tre, en utvecklingsfas som kommer att äga rum både i Kina och i Sverige (Trollhättan). Dessa båda generationerna kommer att tas fram i nära samarbete med Didi Chuxing, ”Kinas Uber”, som Nevs slöt avtal med i slutet av oktober. Didi Chuxings plan är att om tre år ha en miljon elbilar i sin fordonsflotta, och det är här Nevs kommer in som en viktig medspelare.

Nevs 9-3 och 9-3X som de såg ut som konceptbilar i somras. Notera att fronten ser väldigt annorlunda ut jämfört med den Nevs 9-3 EV som nu rullat av produktionsbandet i Tianjin-fabriken i Kina.

Vad gäller själva fabriken så är det fas ett som nu inletts. Det betyder en årlig produktion om 50 000 bilar. När Nevs elbilsprojekt är redo för nästa steg, fas två, ska produktionstakten skruvas upp till 220 000 bilar årligen.