Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Torslanda blir Volvo Cars första klimatneutrala bilfabrik

Volvos äldsta och mest produktiva bilfabrik, den i Torslanda, blir nu också märkets första klimatneutrala bilfabrik.

Torslanda blir dock inte den första fabriken i Volvos nätverk att bli klimatneutral. Sedan tidigare får motorfabriken i Skövde all sin elförsörjning från förnybara källor. Detta blir dock den första bilfabrik som uppnår klimatneutralitet, något som man jobbat på att åstadkomma i nästan fyra års tid.

Detta ses som ett viktigt steg på vägen mot företagets ambition om att bli klimatneutrala till 2025. Volvo Cars anser en fabrik vara det när den inte registrerar någon nettoökning i utsläppen av växthusgaser i atmosfären som ett resultat av användningen av elektricitet och värme i fabriken.

SE OCKSÅ: Historien om Torslandafabriken 

Foto: Volvo Cars

Torslanda har drivits med klimatneutral el sedan 2008 och nu är även värmen det. Den ena hälften av värmen i fabriken kommer från biogas och den andra hälften kommer främst från fjärrvärme ifrån industriell spillvärme.

– Att etablera Torslanda som vår första klimatneutrala bilfabrik är en betydelsefull milstolpe. Vi har förbundit oss till att ha ett klimatneutralt tillverkarnätverk till 2025 och denna bedrift är ett tecken på vår beslutsamhet när vi konstant arbetar för att reducera vår inverkan på miljön, säger Javier Varela, chef för industriell verksamhet och kvalitet på Volvo Cars i ett pressmeddelande.

I och med framgången med Torslanda-fabriken har Volvo Cars tagit ett stort kliv mot att uppnå detta högt uppsatta mål, men mycket jobb återstår fortfarande innan man kan kalla sig fullständigt klimatneutrala och 2025 är endast fyra år bort.