Toyotas fabrik i Australien
Toyotas fabrik i Australien

Toyota bekräftar nedläggning – Australiens bilindustri ett minne blott

Som vi misstänkte leder nedläggningen av Holden till att även fälla Toyota i Australien. I ett pressmeddelande berättar japanerna att deras produktion läggs ned 2017.

I mitten av december förra året bekräftade australiensiska och GM-ägda biltillverkaren Holden att de i förväg spridda uppgifterna om nedläggning var sanna. GM:s dåvarande vd Dan Akerson gav den utsatta konkurrenssituationen på den lilla australiensiska bilmarknaden som orsak till nedläggningsbeslutet som träder i kraft i slutet av 2016.

I samband med Holdens kungörande spekulerades det genast friskt om Toyotas närvaro i Australien, att giganten från Japan inte kommer att kunna stå kvar ensam med bilproduktion på den stora kontinenten. Bland annat skulle det lokala underleverantörsnätverket inte kunna nå effektivitet med enbart en biltillverkare som kund. Bara månader innan Holden meddelade nämligen Ford att man avslutar sin australiensiska produktion under 2016 och dessförinnan hade Mitsubishi lagt ned sin tillverkning – fem år tidigare.

I måndags kom domen mot den australiensiska bilindustrin i form av ett pressmeddelande från Toyota. I det står att läsa att de har kommit fram till beslutet att lägga ned tillverkningen av Toyota-bilar i Australien mot slutet av 2017. Framtidsutsikterna ser helt enkelt för mörka ut. Så här säger Toyotas vd Akio Toyoda:

 – Vi trodde att vi skulle fortsätta producera fordon i Australien, och Toyota och dess arbetsstyrka här har gjort allt i sin makt. Men olika negativa faktorer såsom en extremt konkurrensutsatt marknad och en stark dollar, tillsammans med prognoser om en minskning av den totala omfattningen av fordonsproduktionen i Australien, har tvingat oss att ta detta smärtsamma beslut.

Utöver nedläggningen av produktionen överväger Toyota även en åtstramning av verksamheten i Toyota Technical Center Asia Pacific Australia i Notting Hill, Victoria, där företaget har sin utvecklingsbas inom bland annat design.

Toyota har tillverkat bilar i Australien under 50 år men nu är det alltså slut. Akio Toyoda berättar att Toyota Australiens uppgift från och med 2018 blir att sälja och distribuera fordon och tjänster till det australiensiska folket, dock genom import.

I Toyotas fabrik i Port Melbourne, där modellerna Camry och Aurion tillverkas, är det cirka 3900 anställda som berörs av nedläggningsbeslutet medan det i Toyotas tekniska center i Notting Hill finns ungefär 150 anställda som kommer att känna av nedläggningen på ett eller annat vis.

För hela den australiensiska bilindustrin innebär nedläggningen av Ford, Holden och nu senast Toyota att tiotusentals människor kommer att stå utan jobb inom några år.

Australiens så stolta bilindustri är snart bara ett minne blott.

På bilden ovan ses tillverkningen av Toyota Camry vid fabriken i Port Melbourne.