Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota fortfarande större än Volkswagen

Ännu är inte all försäljningsstatistik klappad och klar, men vi kan redan slå fast att Toyota var världens största biltillverkare även under 2015.

Toyota har tecknat en långtidsprenumeration på översta pallplatsen i tävlingen ”världens största biltillverkare”. Frågan var om Volkswagen skulle gå om dem eller inte under 2015, framför allt med tanke på att de var i ledningen efter första halvlek.

Men när Volkswagen nu har presenterat sina försäljningssiffror för hela bilkoncernen så står det klart att sålde 9,93 miljoner bilar världen över under 2015. Det är ett tapp på drygt två procent från 2014 års 10,14 miljoner sålda bilar.

Därmed står det mer eller mindre klart att Toyota vann 2015 års race. De har i och för sig inte presenterat sina siffror ännu, det ska göras i slutet av januari, men i slutet av förra året beräknade japanerna att de landar på landar på 10,125 miljoner sålda bilar. Det skulle i så fall innebära ett litet tapp från 10,25 miljoner bilar året dessförinnan.

Trea på listan kommer General Motors att placera sig. GM, som företaget förkortas, har ännu inte presenterat sina siffror. Förra året nådde GM 9,92 miljoner.

Volkswagen ökade på i princip alla stora marknader förutom en – Kina. Där backade man 3,4 procentenheter till 3,55 miljoner bilar.

I USA och Europa sågs stabila ökningar trots den stora utsläppsskandalen. Om skandalen ska göra sig påmind i försäljningsstatistiken så är det sannolikt årets siffror som kommer att få ta smällen.

I Sydamerika tappade Volkswagen, mycket på grund av en kraftig nedgång i Brasilien.