Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Toyotas sportbil som har utvecklats tillsammans med BMW
2 AV 2
Foto: Jonathan Weiss / Shutterstock

Toyota fortsatt världens största biltillverkare

Toyota är fortsättningsvis största biltillverkaren i världen, sett till antal sålda bilar. Detta trots en liten minskning för företaget under 2022.

Under 2022 sålde världsledande Toyota totalt 10 438 024 bilar globalt, vilket är en minskning med 0,1 procent jämfört med föregående år. Det marginella tappet påverkade inte den överlägsna segern över tvåan, Volkswagen, som sålde ungefär två miljoner färre fordon.

Det råder fortfarande kris i branschen på grund av fortsatt brist på halvledarkomponenter samt kriget i Ukraina, vilket påverkar de flesta tillverkare som har produktion i landet. Volkswagen rapporterade sin lägsta försäljning på över ett decennium, eftersom de tvingats stänga fabriker i omgångar, precis som flera andra. Men Toyota lyckades alltså behålla sin starka ställning, mycket tack vare den kinesiska marknaden där efterfrågan på deras produkter ökat.

I och med den ökade efterfrågan trappade Toyota upp produktionen i både Asien och Nordamerika, vilket hjälpte till att boosta den globala tillverkningen med fem procent. På hemmamarknaden hade företaget en nedgång på nästan tio procent, men den kinesiska marknaden räddade alltså resultatet avsevärt. Toyota tar segern för tredje året i rad.