Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota förutspår rekordförsäljning under 2013

Det är fortfarande flera dagar kvar tills vi ens är inne på år 2013. Trots det förutspår Toyota redan nu att 2013 kommer att bli ett rekordår för företaget.

Japanska Toyota gör, såhär i mellandagarna, ett djävt förutspående. Nästa år, 2013, ska nämligen bli det försäljningsmässigt bästa någonsin för företaget, säger man i ett uttalande till branchtidningen Automotive News. Man förväntar sig en försäljningsökning på omkring två procent, och en total försäljning på omkring 9,91 miljoner fordon (inkluderat dotterbolagen Daihatsu och Hino). Detta ska också innebära att man (åter)tar positionen som världens största biltillverkare. 

Stora delar av försäljningsökningen förväntas den amerikanska marknaden stå för, som ska väga upp en försäljningsnedgång på 15 procent på hemmamarknaden i Japan. Japanska marknaden förväntas stå för två miljoner av Toyotas nybilsförsäljning, medan resterande nära åtta miljoner fordon säljs på exportmarknader. Största försäljningsökningen i Asien, tror Toyota att Indonesien ska stå för.

Den totala världsmarknaden för bilar förväntas, trots den ekonomiska krisen i Europa, öka till 80 miljoner fordon under 2013.