Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota/B Kris

Toyota gör som Tesla – köper batterier från Panasonic

Tesla har i flera år byggt elbilsbatterier tillsammans med japanska Panasonic. Nu följer Toyota efter och från och med 2022 ska Panasonic börja leverera batterier till elbilar och laddhybrider till sina landsmän.

Toyota satsade under många år på hybrider och vätgasbilar i stället elbilar med batterier. Därmed hängde inte Toyota riktigt med när elbilsruschen drog iväg på allvar. Nu har Toyota delvis bytt strategi och arbetar hårt för att hinna ifatt konkurrenterna.

Som en del i arbetet att säkra tillgången på batterier till elbilar och laddhybrider har Toyota tecknat ett avtal med Panasonic.

Panasonic ska börja leverera batterier från sin anläggning i Tokushima i västra Japan. Fabriken ska bygga batterier till cirka 500 000 bilar per år.

Toyota och Panasonic har bildat det gemensamma företaget Prime Planet Energy där Toyota äger 51 procent och Panasonic resterande 49. Både Toyota och Panasonic vill spela en stor roll i framtidens elbilsbransch.

LÄS MER: Toyotas batteriutveckling öppnar för elbilar

Redan i dag tillhör Panasonic en grupp av dominerande batteritillverkare men konkurrensen från koreanska LG Chem och Samsung samt kinesiska CATL hårdnar. Dessutom vill flera nya tillverkare bygga batterier och ta marknadsandelarn på en snabbt växande batterimarknad.

MISSA INTE: Här är Toyotas kommande elbilar

Toyota har i sin strategi räknat med att det redan 2025 kommer att säljas 5,5 miljoner elbilar. Det är fem år tidigare än de prognoser som gjorts och som legat till grund för de underleverantörsavtal som redan skrivits.

LÄS OCKSÅ: Japan hårdsatsar på solid-state-batterier

Tesla bygger elbilsbatterier tillsammans med Panasonic i USA, i den så kallade Gigafactory i Nevada. Så sent som i somras skrev Tesla och Panasonic på ett helt nytt treårsavtal. Gigafactory har en kapacitet på 35 GWh och fabriken var länge världens allra största batterifabrik. Men relationen mellan Tesla och Panasonic har blivit mer ansträngd sedan Tesla meddelade att Gigafactory bara ska bygga batterier till Tesla Model 3, efter att Tesla inlett produktionen av egna batterier och sedan Tesla tecknat nya avtal med Panasonics konkurrenter.
Tesla vill att Gigafactory utvecklas vidare och ser att området och fabriken ska kunna klara en produktion av 150 GWh per år.